Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előjelek baljósak. Az OPEC-országok hétfői szakértői szintű megbeszélésén nem sikerült áthidalni az ellentéteteket a szervezet vezető olajtermelője, Szaúd-Arábia, valamint a második és a harmadik legnagyobb termelő között. Irak és Irán képviselői még kedden is azt mondták, hogy nem készülnek termeléscsökkentésre.

A két ország együttes olajtermelése napi több mint 8 millió hordó, Szaúd-Arábiáé 10,5 millió hordó.

Az OPEC, amely a globális olajtermelés harmadát adja, szeptemberben arról állapodott meg, hogy napi 32,5-33 millió hordóra fogja vissza a termelését a jelenlegi napi 33,64 millió hordóról, hogy ezzel emelkedésre kényszerítsék a kőolaj árát, ami csaknem fele a 2014 közepén mértnek.

Irán arra hivatkozva akar kibújni a termeléscsökkentési kötelezettség alól, hogy több év szankció után januártól szüntették meg a vele szemben elrendelt importkorlátozásokat. A kialakult túltermelésért éppen ezért nem felelős, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy máris korlátoznák az exportját. Irak pedig azzal érvel, hogy pénzre van szüksége az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni harcra.

Moszkva nehéz falat

Kedden Oroszországban tárgyalt az OPEC-tag Algéria és Venezuela olajügyi minisztere, hogy rábírják Moszkvát: változtasson az olajtermeléssel kapcsolatos álláspontján.

A hivatalos moszkvai álláspont szerint Oroszországnak elég csak befagyasztani a termelést. Ezt azzal magyarázza, hogy a termelés szinten tartása valójában napi 200-300 ezer hordó termeléscsökkentéssel ér fel, tekintettel arra, hogy az orosz cégek terveikkel ellentétben nem tudják növelni a termelésüket 2017-ben.

Az algériai és a venezuelai olajügyi miniszter a moszkvai megbeszélések után nem volt hajlandó nyilatkozni. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig bejelentette, hogy nem tervez bécsi utat, és hogy az OPEC-országoknak először egymással kell dűlőre jutniuk.

Röviddel 16 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,80 százalék (1,87 dollár) csökkentéssel 47,34 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára ugyancsak 3,80 százalékkal (1,79 dollárral) 45,29 dollárra süllyedt.