Másfél milliárd forintból lehetne ingyen BKK-bérletet adni az álláskeresőknek, ha Karácsony Gergely betartja a kampányígéretét - idézi a Világgazdaság számításait a hvg.hu.

Jelenleg 13 806 ember van Budapesten, aki regisztrált álláskereső, azaz jogosult lehet az ingyen BKK-bérletre. Teljes árú bérlettel számolva ha mindannyian kapnának bérletet, akkor 1,57 milliárd forint lenne a program költsége.

Alacsonyabb a végösszeg, ha a kedvezményes éves bérlet árával számolunk, akkor 1,42 milliárd forintból jönne ki.

Több lépésben kellene a programot megvalósítani, első körben a regisztrált álláskeresőknek diákbérletet kellene adni - mondta Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnöke.

Ezzel felmérhetővé válna, hogy hányan vannak a munkanélküliek között, akiknek szüksége van bérletre, és hányan vannak olyanok, akiknek most nincs állásuk, de nem is regisztráltak munkanélküliként, ellenben egy kedvezmény hatására megtennék.

A BKV-sok a bérüket féltik

Egyre feszültebbek a BKV-nál dolgozók, nem tudják ugyanis, hogy a jövő évi béremelést mennyire fogja befolyásolni a tulajdonosi összetételben bekövetkezett változás, valamint a főpolgármester-váltás - közölte az egyik érintett képviselet, a Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Az EKSZ szerint a dolgozók aggódnak a kampányban többször előkerült ingyenes utazás miatt, mert úgy vélik, bármilyen szűk kört is érint majd, bevételkieséssel fog járni. A munkavállalók szerint már egy kisebb bevételkiesés a mostaninál is rosszabb bérkövetelési pozícióba taszíthatja őket.

Az EKSZ mielőbbi tájékoztatást remél.