Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly indította el a fogyasztóvédelmi hatóság a jogsértő webáruházak listáját, amelyet bárki elérhet a kormány témának dedikált weboldalán. A blokkk.com kiskereskedelmi szakoldal összesítése szerint a black fridayhez közeledve a hatóság is gyakrabban ellenőrizett, de az idén hónapról-hónapra frissített listán már 514 jogsértő webshop szerepel.

A feldolgozott lista szerint a leggyakrabban az elérhetőség pontatlan feltüntetésének hiánya, vagy hibái miatt büntettek. Az elkaszált 514 webáruház közül 446-nál volt ebből probléma. A fogyasztók szempontjából ez akkor okoz kellemetlenséget, ha jótállási vagy panaszos ügyeikkel fordulnának a társaságokhoz.

A csaló, kamu webáruházak egyik trükkje a hamis, nem létező elérhetőség feltüntetése, a pofátlanabbja ráadásul semmit sem ad meg . Vásárlás előtt ezt kell először ellenőrizni, ha valami pedig nem áll össze, kár kísérletezni, mert utólag lehetetlen reklamálni, jöjjön inkább a válogatásban a következő webáruház - írja a portál. A vásárlók az általános szerződési feltételekben találhatják meg a legnagyobb eséllyel a valódi címet, elérhetőségeket, ha az a honlapon máshol nem szerepel.

A szállítással, jótállással, elállással kapcsolatos problémák száma is magas: összesen 432 webáruház esetében határozott ezek miatt a fogyasztóvédelem. A Blokkk szerint a csalókat könnyű kiszúrni, ha a szállítási határidő hiányzik, az már mindenképpen gyanús.

Az akciókra is figyelni kell: az ellenőrzések tapasztalata, hogy a kedvezményes érték sokszor más üzletek által kínáltnál még drágább is.

Szállingóznak a bírságok

A hatóság bírságol is ezek miatt: eddig 19 esetben bírságoltak. A listázó kormányzati honlap alapján nehéz megmondani, hogy a papíron 423 nem büntetett cég mellett kik kaptak valamilyen szankciót, ugyanis az odal 514 tételéből 83 webshop se a bírságolt, se a békén hagyott listán nincs rajta. Kérdés, esetükben milyen döntést hoztak.

A fogyasztóvédelem beszámolója szerint az elmúlt évek fogyasztóvédelmi ellenőrzései 54-ről 15 százalékra szorították vissza az e-kereskedelemben tapasztalt jogsértések arányát. Nem vitatható, mennek is az ellenőrzések. Csak az a számtan, megint. A 2017 évi jelentés szerint ugyanis az ismételt jogsértések aránya a korábbi években tapasztalt 54 százalékról 24 százalékra esett vissza. Tehát a legutóbb, 2018-ban említett 54 százalékos arány az ismételt ellenőrzéseket jelenti. Egy évvel ezelőtt ugyanis még azt írta a fogyasztóvédelem, hogy az első körben végzett ellenőrzések kifogásolási aránya jelentős mértékben nem változott a korábbi évekhez viszonyítva (2015-ben 88százalék, 2017-ben 86 százalék a kifogásolási arány). Kérdés, hogy 2018-ban az első körös ellenőrzések tapasztalata hogyan alakult - írja a portál.

A black friday miatt a hatóság figyelmeztetést is adott ki, tudnivalókkal a csalók szűréséhez.