Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezési szerződés módosítását az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A tendert még 2018 nyarán a "Közlekedés" Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az Uvaterv Út- és Vasúttervező Zrt. nyerte 139,2 millió forinttal..

A tervezési terület a következő:

  • Blaha Lujza tér (Rákóczi út-József Körút - Europeum - Corvin áruház - Márkus Emília utca által határolt része) komplex köztér rendezése körülbelül 10 ezer négyzetméternyi területen,
  • A Somogyi Béla utca rendezése a Blaha Lujza tér és Gutenberg tér között,
  • Blaha Lujza téri aluljáró és nyilvános illemhelyek teljes területe (1800 négyzetméter),
  • A Nagykörút-Rákóczi út csomópont akadálymentesítése.

Idén márciusban a tervezési díj 148,5 millió forintra emelkedett. Ennek indoka az volt, hogy a nyilvános illemhelyet nem lehet felújítani, így helyette újat kell tervezni, illetve a lift helyét is változtatni kell, továbbá a Rákóczi úti árkádok rendezését is meg kell tervezni.

A mostani módosítással a tervezési díj 164,6 millió forintra emelkedett. Ennek oka az, hogy az eredeti szerződés szerint a  Blaha Lujza téri aluljáró szigetelésének javítása kizárólag a gépjármű forgalom zavarása nélkül, a dilatációk javításával és a beton felületek impregnálásával belülről történt volna, a mennyezet kibontása nélkül.

A tervezési és egyeztetési folyamat során azonban egyértelművé vált az aluljáró födém felülről történő teljes felületű újraszigetelésének szükségessége, melyet a műtárgykezelő Budapest Közút Zrt. a kezelői hozzájárulásában írt elő. A döntés-előkészítő összefoglalókat és egyeztetéseket követően városvezetői döntés született a műtárgy felülről történő újraszigeteléséről, ami többlettervezési feladatot jelent - írják a közlönyben.

Várhatóan ősszel kezdődik a felújítás, a becsült költség jelenleg 4 milliárd forint.