Hamarosan nyit a Hotel Füred. A hosszú évek óta üresen álló épületet egy helyi vállalkozó, Czigle János "lehelte életre" mintegy másfél milliárdos állami támogatással. A 220 szobás, négycsillagos hotel különlegessége, hogy egyik szárnyában 800 fős konferencia-központ is létesült, ami nagyobb tanácskozásokra, konferenciákra is alkalmassá teszi a hotelt - és persze Balatonfüredet is.

A wellnessrészleggel is ellátott hotel mellé a vállalkozó két apartmanházat is felhúzott, amelyeket már részben átadtak a tulajdonosoknak. A szintén Balaton-parti épületekben levő apartmanokat Czigle két évvel ezelőtt "rajzasztalról" eladta, jó áron. A Napi.hu értesülései szerint négyzetméterenként jóval egymillió forint feletti áron keltek el a lakások - még az ingatlanpiaci fellendülés előtt. A vevők akkor "szívták a fogukat" a magas árak miatt, most viszont elégedetten dörzsölhetik kezüket, hiszen Balatonfüreden is megugrottak az ingatlanárak.

Veszekedés vízpart-módra

Nem lehetnek ilyen elégedettek egy, szintén Balatonfüreden levő másik apartmanház vevői. A város központjában, a tó partján elhelyezkedő épület ugyan lassan két éve kész, de a beruházó cég tavaly csődbe került.

Ennek oka, hogy a Silver de Lux Apartmanház Kft. annak ellenére sem fizette ki a kivitelező FÉSZ Zrt. munkáját, hogy az a vállalt feladatot teljesítette. A soproni székhelyű cég végrehajtási eljárást indított a  beruházó cég ellen. A helyzet abszurditása, hogy a Silver de Lux eladta az apartmanokat, de a vevők tulajdonjoga nem került átvezetésre, így az épület egésze belekerül a felszámolásba. A lakások tulajdonosai így futhatnak a pénzük után, hiszen az általuk már birtokba vett lakásokkal nem rendelkeznek - maximum majd a felszámolótól vehetik meg ezeket újra. A beruházó cég másként látja ezt. Szerintük a befejezési határidő több hónapos csúszása miatt jogosan tartottak vissza több mint 200 millió forintot. Megítélésük szerint a felszámoló  ugyanakkor csak a Silver de Lux Kft. tulajdonában levő wellness részleggel rendelkezik, a lakásokkal nem.  Kérdésünkre megerősítették: a vevők, vagyis a tulajdonosok érdekei nem forognak veszélyben, mert  a földhivatalai nyilvántartásban minden tulajdonos széljegyen van, és ők tulajdonosi bejegyzésükre várnak. A vita most a bíróságon zajlik.

Nagy fejlesztések jönnek

A város fejlesztése újabb lendületet kap a következő hetekben. Ezt a közelgő vizes világbajnokság és a Balatoni fejlesztési program elfogadása alapozhatja meg. A 2017. júliusi vb-re ugyan csak két beruházás valósul meg - az úszóversenyekhez szükséges öbölkotrás és a 2500-3000 fős mobillelátók építése -, de az eseményhez kapcsolódóan egy sor fejlesztés indul. Idén áprilisra elkészül a város uszodája, amely gyakorlási-bemelegítési lehetőséget nyújt majd a versenyzőknek. A 33 méteres medencével ellátott uszoda azonban elsősorban a város lakóinak nyújt sportolási lehetőséget, de a 300 személyes lelátó kisebb versenyek lebonyolítását is lehetővé teszi - mondta lapunknak Bóka István, a város polgármestere.

A város vendégforgalma tavaly is 10 százalékkal nőtt. A parkolóhelyek hiánya már nem csak nyáron, de utószezonban is komoly gond. A város saját erőből bővíti a felszíni parkolókat és mélygarázst is építenek a vitorláskikötőhöz közeli, ma is felszíni parkolónak használt területen - sorolta Bóka.

A város tulajdonában van a tópart egyik legszebb és legnagyobb kempingje, amelyben jelentős fejlesztések indulnak. A 22 hektáros kempinget - amelyet a város 2,4 milliárd forintért vásárolt meg az SCD felszámolásából - négycsillagos kategóriájú intézménnyé fejlesztik.

Ezt egészíti ki az újonnan kialakítandó vitorláskikötő és egy másik lakópart. Az utóbbi a kemping északi végében helyezkedik majd el. A beruházók egy kéthektáros területet vettek bérbe 50 évre a várostól, 800 millió forintért. Ide 70-80 lakóegységből álló luxus lakóparkot építenek. A tervek elkészültek a szerződést aláírták, így az építkezés is hamarosan indulhat.