Az MNB ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a feltárt cselekmények Btk. szerinti besorolása a rendőrség dolga lesz, de biztos, hogy több súlyos bűncselekmény is szóba jöhet.

A teljes, több mint 90 milliárdos összeg a Buda-Cashnél tűnt el, viszont a brókercég a gyanú szerint bankok vagyonának egy részét is eltüntethette. Nagyjából 60-65 milliárd forint az, amivel a Buda-Cash a DRB bankcsoport bankjai felé nem tud elszámolni. A rendellenesség az MNB szerint nem a bankok működésében volt, a brókercég egyszerűen meghamisíthatta azokat a kimutatásokat, amelyek alapján az érintett bankok a mérlegeiken nyilvántartották az értékpapír-állományt. Ezen felül nagyjából 30 milliárd forint az, amivel a brókercég a saját ügyfeleit megkárosíthatta. A jegybank vizsgálata még nem zárult le, így az adatok még nem véglegesek - derül ki az interjúból.

Az eljárás nem önfeljelentéssel indult. Az MNB részletes, célzott és előrehozott helyszíni átfogó vizsgálatot indított, elsősorban a DRB bankcsoportnál tapasztalt szokatlan értékpapír-tranzakciók miatt. A Buda-Cashnél a vizsgálat e gyanú nyomán ezen a héten hétfőn kezdődött, a cég székhelyén vizsgálati cselekményeket folytattunk le, és csak ezt követően került sor a brókercég igazgatósági tagjainak meghallgatására - sorolta az alelnök.

A gyanú szerint egy 15 éve háborítatlanul működő visszaélés-sorozatot tudtak feltárni. A mostani tapasztalatok alapján tesz javaslatokat a jegybank a felügyelés szigorítását célzó jogszabály-módosításokra. Többek között kezdeményezi az ötéves átfogó ellenőrzési ciklus gyakoribbá tételét is, de arra vonatkozóan is elképzelés, miképp garantálják, hogy egyezzenek a jegybanknak, a Kelernek, illetve az ügyfeleknek küldött kimutatások.

Szigorú az MNB

A jegybank kockázatelemző rendszerének köszönhető az, hogy az elmúlt hónapokban több pénzügyi szolgáltató felszámolás alá került, erről szólt például a Széchenyi Kereskedelmi Bank, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet és más szolgáltatók ügye. Amióta az MNB látja el a felügyelést, a korábbinál jóval szigorúbb a szektor feletti ellenőrzés, ezt mutatja az általunk ebben az időszakban kiszabott bő 5 milliárd forint bírság vagy épp a hitelintézetek számára előírt 200 milliárd forint tőkeemelés - fogalmazott a szektort felügyelő MNB-alelnök. A jegybank elemzi a piaci árazásban rejlő kockázatokat, az üzleti modellt, vagy éppen a bérezésben rejlő ellentmondásokat is, s ezeket figyelembe veszi a vizsgálatok lefolytatásánál is.

Várakozása szerint az ügyfelek a Buda-Cashsel szemben indítanak majd pereket, mivel a brókercég okozott kárt az ügyfeleknek.

Már a jövő héten jöhet a bankok és a brókercég felszámolása

Akár jövő hét hétfőn döntés születhet a DRB Bankcsoporthoz tartozó bankok felszámolásáról, és megindulhat az OBA kártalanítási eljárása is - mondta Windisch.

A jövő héten már döntés lehet a Buda-Cash esetleges felszámolásáról is.