Az első hazai regionális bankcsoport (DRB) korábbi ismertetése szerint a csoporthoz az egy bankon kívül tartozó három szövetkezeti hitelintézet 2013 decemberében kapta meg a felügyeleti engedélyt a kereskedelmi bankká való átalakulásra. A négy hitelintézet bankcsoportként működik, közös MNB felügyelettel és egymást részben átfedő stratégiai vezetéssel.

A csoport egyetlen olyan tagja, amely már korábban is bankként működött, a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. (DRB) már 2009-ben átalakult, jogelődje a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet volt. A székhelye Siklós, míg a központi operatív funkciók nagy része Pécsre került. A DRB a csoporton belül ernyőbanki funkciókat lát el, elsősorban a kártyaüzletágban és az MNB növekedési és hitelprogramjában.

A csoport legnagyobb egysége a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), amely alapvetően öt takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre: a kazincbarcikai székhelyű "TAKARÉK" Szövetkezeti Hitelintézet mellett a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből. A hitelintézet Észak-Magyarországon, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal. A székhely megváltozott, Kazincbarcika helyett Miskolc lett.

A legnagyobb fiókhálózattal (36 kirendeltség) a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) rendelkezik, amelynek jogelődje, a Dél-Dunántúli Takarékszövetkezet 2013-ban jött létre a Nagybajom és Vidéke, valamint a Drávamenti Takarékszövetkezet egyesüléséből. A fiókok Somogy megyét fedik le.

A Buda Regionális Bank Zrt. (BRB) jogelődje, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézet három szervezet egyesüléséből jött létre: a Biatorbágy és Vidéke, a VÉRTES, valamint a Kisdunamenti Takarékszövetkezet.

A tavaly májusi közlemény szerint a regionális bankcsoportban a forint alapú hitelek mintegy 75 milliárd forintra rúgtak, míg a devizahitelezés a csoport egésze szempontjából nem képvisel jelentős súlyt. A hitel/betét arány valamivel 60 százalék felett volt, kissé meghaladva a szövetkezeti hitelintézeti szektorra jellemző átlagot, ám továbbra is jóval elmaradva a kereskedelmi banki szektortól. Így a csoport jelentős, 50 milliárd forint nagyságrendű szabad, likvid eszközállománnyal rendelkezett akkor.

A hitelezési tevékenység középpontjában a kis- és középvállalkozások, valamint a háztartások álltak, az összesített hitelállomány mintegy kétharmadát, illetve 25 százalékát képviselve. Az ügyfelek összesített száma 150-170 ezerre becsülték akkor. A négy tag összesített mérlegfőösszege a 2013 év végi adatok szerint meghaladta a 180 milliárd forintot (mintegy 600 millió eurót tett ki), a bankcsoport tavalyelőtt az összesített adatok alapján az adózás után 118 millió forint veszteséggel zárt.