A jó makroadatok megalapozták tavaly a bankok működését - mondta Lélfai Koppány elnök-vezérigazgató a Budapest Bank éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A verseny erős, de a hitelezési aktivitás a piacon növekszik mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben.

A hitelportfóliók minősége a jegybanki elvárásnak megfelelően javult. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt várja el, hogy a hitelintézetek 10 százalék alá szorítsák le a nem teljesítő állományt, de a jövőben várhatóan a jegybank 5 százalék alatti nem teljesítő hitelállományt fog elvárni.

A Budapest Bank mérlegfőösszege tavaly a hitelezési aktivitás bővülésének köszönhetően 20 százalékkal nőtt. A tervekben szereplő növekedési mutatókat is meghaladta a bank teljesítménye. A hitelállomány 22, a betétállomány 28 százalékkal nőtt. Az adózott eredmény lényegesen magasabb lett a várakozásnál, 12,54 milliárd forint lett. A kulcsszegmensekben nőtt a bank részesedése. Ezek közé tartozik a lakossági jelzáloghitelezési piac.

Cél volt még a piaci részesedés megőrzése azokban a szegmensekben, amelyekben erős volt a hitelintézet, mint a kis- és középvállalati hitelezés, az autófinanszírozás és a hitelkártya üzletág. A bank tőkehelyzete és likviditása stabil, a tőkemegfelelési mutató 15,35 százalékos, ezt úgy érte el a bank, hogy a válság után nem kellett feltőkésítenie a tulajdonosnak. A hitelintézet a jövőben sem vár el tőkeinjekciót a tulajdonostól.

Az idén is erős marad a verseny a bankok között - mondta Lélfai Koppány. A működési költségekre hatással lesz a bérnyomás és a digitális fejlesztések költsége. A fogyasztás bővülése miatt nőhet a hitelezés, a vállalkozói szférában is arra lehet számítani, hogy az uniós és hazai források miatt hitelt igénylő beruházások indulnak majd el. A Budapest Bank célja a nyereségesség és a fenntartható növekedés, az idén legalább 10 milliárd forint körüli nettó eredmény kívánnak elérni.

A jelzáloghitelezésben fejlődni szeretne a bank, legalább 7-8 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni ebben a szegmensben. Az erős szegmensekben (kkv-hitelezés, hitelkártya, gépjármű-finanszírozás) pedig a piaci pozíció megőrzése a cél.

A privatizációról annyit árult el a bank vezetése, hogy a kormányhatározat alapján június 30-i határidővel kell megvizsgálnia a lehetőségeket. A döntés előkészítésével kapcsolatos információk nem számítanak közadatnak, de a június 30-i határidő letelte után tájékoztatni fogják a közvéleményt. Vevőt nem nehéz találni, több hitelintézet pályázna ugyanis a Budapest Bankra.