Évi mintegy hárommilliárd forintja van saját forrásból a Budapesti Közlekedési Zrt.-nek (BKV) autóbuszok beszerzésére - közölte a társaság a napilap megkeresésére. Ebből az összegből mintegy negyven darab új szóló és csuklós jármű vásárolható.

A BKV folyamatosan tervezi újabb járművek rendszerbe állítását, a legfrissebb szerzemények például ősztől jelennek meg a főváros utcáin. A Van Hool típusú gyártmányok Svájcból érkeznek, az összesen 12 darab, egyenként 14 éves csuklós buszt 2019 2019 elejéig szállítják le.

Ez a beszerzés viszont nem feltétlenül jó hír a közlekedési vállalat buszflottájának szempontjából. A 998 darabos buszpark átlagéletkora 13,4 év, vagyis a Van Hoolok nem jelentenek érdemi előrelépést a fiatalítás terén. A legidősebb aktív autóbusz egy több mint 32 éves Ikarus 280-as, a legfiatalabb pedig egy alig három hónapos Modulo M168d.

Előkészítés alatt vannak új szóló, valamint új csuklós autóbuszok beszerzésére indítandó eljárások, és a midi és a mini kategóriájú járműpark megújításával is számolnak a közeljövőben.

(Képünk illusztráció.)