Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Aldi a héten jelentette be, hogy az egyik budaörsi, a szigetszentmiklósi és soproni üzletének parkolójában megnyitotta a benzinkútjait, amelyeket az OMV-vel partnerségben működtet.

Az árakról már a bejelentés után - csütörtökön - érdeklődtünk, de azokat nem adták ki, mondván gyakran változhatnak. Ezért a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza vasárnap megnézte a budaörsi Aldi-kutat, azért azt, mert onnan nem messze van az Aldi egyik konkurensének, az Auchannak a töltőállomása, ráadásul Budaörs mellett halad el az M1-es és M7-es autópálya, tehát a kereslet adott.

Budaörsi csata

A vasárnapi árfigyelés során kiderült, hogy a két boltlánc egymáshoz igazította az árakat. Az Aldi a 95-ös benzint literenként 371,9 forintért, a gázolajat 378,9 forintért adja, az Auchan előbbit 372 forintért, utóbbit 379 forintért, azaz mindössze 10-10 fillér a különbség.

Ezzel szemben az Aldi-kúttól pár száz méterre lévő Mol-kúton a benzinért 396, a gázolajért 405 forintot kell adni, az M1-es és M7-es bevezető szakaszán a főváros felé vezető oldalon lévő Mol-kúton pedig bőven 400 feletti árak (benzin 416 forint, gázolaj 424 forint)  voltak vasárnap délután.

Legutóbb egyébként pénteken drágultak az üzemanyagok: a Mol 6-6 forinttal emelte az árakat, így benzin literenkénti átlagára 398 forintra nőtt, a gázolajé 408 forintra nőtt, ehhez képest a két boltlánc budaörsi kútja alacsonyabb árat nyújt.

Árverseny az autósokért?

Azt nehéz eldönteni, hogy Budaörsön az Auchan vagy az Aldi igazította-e a másikhoz az árait. Az viszont valószínűsíthető, hogy a két boltlánc a jövőben is így fog tenni és a kettőjük versenye az autósok számára kedvező, mert Budaörs környékén várhatóan viszonylag olcsón tankolhatnak majd a jövőben.

A vasárnapi példa alapján legalábbis biztosan olcsóbban az országos átlagnál és a közelben lévő Mol-kutakhoz képest. A Mol szempontjából pedig kérdés, hogy a két boltlánc az alacsonyabb áraival hány autóst szipkáz el az érintett kutakról, ha sokat, akkor feltehetően a magyar olajcég is lépni fog.

A Tesco már régen abbahagyta

A nagy boltláncok közül egyébként korábban a Tesco is foglalkozott üzemanyag-forgalmazással a Shellel karöltve, de már régen felhagyott vele.

A Tesco 2009-ben jelentette be, hogy az akkor 51 töltőállomásból álló Tesco-kúthálózat Shell márkajelzés alatt folytatja működését. A két cég közötti megállapodás alapján a Tesco 15 évre adta  bérbe magyarországi benzinkútjait a Shellnek.

Megjegyzés: A cikkben szereplő benzin- és gázolajárak 2018 május 27-én vasárnap délután voltak érvényesek, később változhatnak.

Címlapkép: Aldi-benzinkút Budaörsön, 2018. május 27-én vasárnap délután. Fotó: Buksza / Csernátony Csaba