Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint a viharok az érő gyümölcsöket viselték meg a legjobban. A kajsziültetvényeken a nagy erejű szél leverte a termés egy részét, a meggynél a szél mellett az eső is gondot okozott, sok helyen megrepedeztek a szemek, amelyeket így csak veszteséggel tudnak értékesíteni a termelők a léüzemeknek. A szabolcsi térségben az almáskertek egy részét elverte a jég. Emellett a fóliasátrak esetében is előfordultak károk.

A gyümölcsösök jelentős részére egyébként kötöttek biztosítást a gazdák és azok, akiknek 30 százaléknál nagyobb vesztesége keletkezett, állami támogatásra is számíthatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy becslése szerint akár a tíz százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken; a károk pontos felmérése még folyamatban van.

A cikk szerint a legjelentősebb kiesés az aratás előtt álló repce- és búzatáblákon jelentkezhet, az orkánerejű szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.