A kormány a Szép-kártyák kivételével megszüntette szinte az összes többi cafeteria-elem adókedvezményét a jövő év elejétől. Emellett a bölcsődei, az óvodai és a családi napközis cafetéria marad meg adómentesnek, az összes többi elem után a munkabér esetében szokásos, 15 százalékos adót kell fizetni.

Hiába tiltakoztak a szakszervezetek, érdekvédelmi szervezetek a változás ellen, és ígért a kormány felülvizsgálatot, végül úgy döntöttek, nem tágítanak. Ezzel ugrott az öngondoskodásra ösztönző nyugdíj-, és egészségbiztosítások, valamint nem lesz adómentes juttatás az ötmillió forintig adható munkáltatói lakáscélú támogatás sem. Ez pedig akár milliós károkat okozhat azoknak, akik kaptak ebből a cafeteria-elemből.

Az adómentes mobilitási lakhatási támogatás azt a célt szolgálja, hogy aki a lakhelyén nem kap állást, az költözzön a munka után, és a cége segíthesse az albérleti díj kifizetésében. Jelenleg összesen öt évre lehet albérlattámogatást adni, a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 60 százalékáig, második két évében a minimálbér 40 százalékáig, az ötödik évben pedig a minimálbér 20 százalékáig. Jövőre ez a lehetőség is megszűnik. Vagyis aki abban bízva hagyta ott a családját, eddigi lakását a munkáért, hogy évekig beszáll a cége az albérleti díjába, attól elveszik ezt a segítséget. De nem lesz juttatás a munkába járást segítő bérlettámogatás sem - írja a 24.hu, amelynek a CafeteriaTrend szakértője, Fata László foglalta össze a problémákat. Idén lett új juttatás a diákhitel törlesztéséhez adható munkáltatói támogatás, melyet a dolgozói diákhitel-törlesztés előírt kötelező összegéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig (havi 27 600 forintig) lehet adni - sorolja tovább a portál.

A kormány hangsúlyozta, hogy bérként oda lehet adni a korábbi cafeteria-keretet, ha a munkáltató úgy dönt. Azonban, ha az nem lesz adómentes, komoly tételt jelenthet a foglalkoztató, vagy a munkavállaló nettóbevétele csökken sokat - egyes számítások szerint átlagosan 90 ezer forintot emberenként. Ugyanis, ha a cég 100 ezer forintot akar kiadni, akkor:

  • adómentes juttatásként az nettóban is 100 ezer forint;
  • bruttó béren kívüli juttatás esetén a nettó 74,5 ezer forint most (34,22 százalékos adóteher), jövőre pedig nettó 74,34 ezer forint lesz (34,5 százalékos adóteher);
  • bruttó egyes meghatározott juttatásnál a nettó 71,06 ezer forint marad;
  • bérként a 100 ezer forint kiadás bruttó 82,6 ezer forintot jelent, amiből 55 ezer forintot kap kézhez a dolgozó.

További fontos tudnivalók a 24.hu cikkében.

A fotó forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs.