Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első negyedév végén az az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona az előző évihez képest csaknem 8 százalékkal nőtt és meghaladta az 1279 milliárd forintot (taglészám: 1 millió 56 ezer fő). Ötéves távlatban ez mintegy 50 százalékos gyarapodásnak felel meg. Az egy főre jutó vagyon éves összevetésben 7,6 százalékkal 1,14 millió forintra emelkedett - jelentette be Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke.

Fordulat történt

A nyugdíjpénztárak összes tagdíjbevétele 27 százalékkal, 31 milliárd forintra nőtt (az egy évvel korábbi 23,7 milliárd forint után). A pénztártagok egyéni befizetéseinek összege - az újonnan bevezetett módszertan szerint - 23,5 százalékkal, 14,5 milliárd forintra emelkedett.

Örömteli, hogy a munkáltatói hozzájárulások 16 százalékkal, 8,6 milliárd forintra emelkedtek (ez újra eléri a 2012-2013-as szintet), mert a munkáltatóknak kulcsszerepe van abban, hogy segítsék munkavállalóikat a felelős gondolkodásban. A munkáltatói aktivitás növekedésében biztosan szerepe volt annak, hogy a tavalyinál kisebb adóteherrel járulhatnak hozzá az alkalmazottak pénztári megtakarításhoz- monda Kravalik.  A munkáltatói befizetések emelkedése azért is fontos, mert 2017 első negyedévében csaknem 10 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Szavai szerint kíváncsian várják a következő 1-2 negyedévet, hogy kiderüljön: valóban trendváltás történt-e a munkáltatók hozzáállásában.

Újdonság, hogy a munkáltatói befizetéseknél a tagdíj-hozzájárulás mellett egyre népszerűbb (bár még kicsi az aránya) a pénztári adomány, amelynek értéke az első negyedévben 0,35 milliárd forint volt.

Nőttek az egészségpénztárak is

Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészség- és önsegélyező pénztárak összesített vagyona 49 milliárd forintot tett ki, ami 1,7 százalékos növekménynek felel meg. A negyedévben több mint 2,3 millió alkalommal vállalták át az egészség- és önsegélyező kasszák a szolgáltatások díját, összesen 10,8 milliárd forint értékben. A tagok egyéni befizetései 32 százalékkal, 4,74 milliárd forintra emelkedtek (taglészám: 857 ezer fő). Eközben viszont a munkáltatók kissé kevesebbet fizettek be (a tavalyi 3,25 milliárd után idén 3,16 milliárd forintot).

Az ÖPOSZ-elnök szerint kedvező, hogy a munkáltatók összes pénztári hozzájárulása idén nőtt, reméljük, hogy utóbbi még nagyobb volumenben emelkedik a jövőben. A pénztári takarékoskodáshoz járó adó-visszatérítés és a nettó reálbérek emelkedése pedig az egyéni tagdíjaknak adhat támaszt a jövőben. A szervezet korábbi javaslata szerint elvben lenne arra is mód, hogy a munkáltató és a pénztártag közös előtakarékosságát a jelenlegi kedvezmények kibővítésével is tovább ösztönözze a jogalkotó. Mindezek eredőjeként arra számít, hogy az utóbbi időszakban stagnáló pénztári létszám bővülésnek indul.

Sokan még mindig kimaradnak

Ma a gyermeket nevelő háztartások 24 százaléka nem tudja kihasználni a pénztári megtakarításhoz járó adó-visszatértést  - derül ki nemrégiben az ÖPOSZ kutatásából. Ráadásul a kétgyermekes családoknál 29 százalékos, a három vagy több gyermeket nevelőknél 34 százalék ez az arány. A pénztártagok között emiatt is szembetűnően alacsony a kisgyermekes családok aránya, közülük vélhetőleg sokkal többen léphetnének az öngondoskodás útjára, ha élhetnének az adójóváírással.

A szervezet szakértői szerint részben ezzel magyarázható, hogy a válaszoló pénztártagok 72,5 százalékának nincs 18 év alatti gyereke, holott a tagok átlagos életkora (46 év) ezt nem indokolja. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a fiatal szülők nehezebben lépnek az öngondoskodás útjára, ha nem tudják igénybe venni a megtakarításokhoz biztosított kedvezményeket.

Egy demográfiai fókuszú kormányzás számára azt kellene megoldani, hogy vagy a szja-ból való visszatérítésen kívül kívül máshogy kapják meg az adójóváírást az érintettek, vagy más típusú támogatást kapjanak az államtól az öngondoskodók - véli Kravalik Gábor. Ez amiatt is különösen fontos, mert a tervek szerint a következő években tovább csökken a jelenleg 15 százalékos szja-kulcs.

Az ÖPOSZ az új javaslatain a kormányzat számára már dolgozik, azokat a közeljövőben be is adja. Többek közt a fiatalokat (25-35 évesek) is meg szeretnék szólítani, hogy azok időben lépjenek az öngondoskodás felé.

Fotó forrása: Shutterstock.