Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zöld rendszámos autók száma jelenleg 2-3 ezer között van, vagyis további 27 ezer elektromos (és hibrid) járműnek kellene 2017-ben és a következő három évben az utakon megjelennie, hogy ez a cél teljesüljön. Ez évente (2017-ben fél évvel számolva) közel 8 000 új elektromos meghajtású autót jelent, ami az évente az utakon megjelenő új autók (körülbelül 50 000) 15 százaléka - mondta el a szakember a portálnak arról, miért is ambiciózus cél kormányzati cél, hogy három éven belül 30 ezerre növekedjen a hazai e-autók száma.

Ugyanakkor nem légből kapott ötlet: az akkumulátortechnológia, rohamosan fejlődik, amely kiegészülve megfelelő pénzügyi és egyéb ösztönzőkkel, valamint segítő szabályozással egészül ki, megvalósítható lehet. Egyelőre a növekedést az határolja be, hogy az alacsonyabb árkategóriába tartozó autókra jellemző hatótávolság 120-150 kilométer, míg a hagyományos meghajtású autóknál ez 500-600 kilométer.

Ahhoz, hogy az elektromos autókat gazdaságilag kihasználják, és a tankolási, valamint a karbantartási költségeken megtérüljön az átállás, Dinh szerint  14-18 ezer kilométert kell futnia egy autósnak, vagyis hosszútávú közlekedésre is használnia kell. Ez viszont a töltőhálózat kiépültségétől függ, amelyben még itthon van lemaradás.

Áthidalandó probléma, hogy a töltési szokások teljesen mások, mint egy robbanómotoros kocsinál: a sofőrök inkább éjszaka otthon, vagy a munkahelyükön, netán parkolás közben teszik ezt. Így viszont megfontolandó lenne, hogy a kúthálózatok gyorstöltő-hálózata mellett a társasházakban, parkolóházakban építsék ki jobban a rendszert.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.