A Vértesi Erőmű Zrt. (VÉ) csődeljárása a vártnál később fejeződik be, és így a január végi csődegyzeségben foglalt fizetési kötelezettségeket is később teljesíti a társaság - tudta meg a Napi Gazdaság. A késedelem oka, hogy az egyik hitelező fellebbezést nyújtott be a jóváhagyó elsőfokú bírósági végzés ellen, illetve a másodfokú eljárásban elfogultsági kizárási indítványt terjesztett elő a megyei bíróság ellen. Az eljárás időtartama így a beadványok elbírálásához szükséges - előre nem látható - időtartammal meghosszabbodik.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2011. február 17-én hozta meg a VÉ és hitelezői közöt létrejött egyezséget jóváhagyó, és a csődeljárást befejezetté nyilvánító végzését. A végzést a társaság szerint a 249 hitelező közül mindössze egyetlen személy fellebbezte meg a bíróságon, majd ennek elutasításakor elfogultsági indítványt terjesztett elő a Győri Ítélőtáblával szemben. Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság - amennyiben elfogadja a panaszt - egy új bíróságot jelöl ki, az eljárás pedig így előről kezdődik. Úgy tudjuk, panasszal egy kisbefektető magánszemély kezdeményezte, aki az utolsó pillanatban a VÉ egyik hitelező cégébe vásárolta be magát. A vállalat menedzsmentje gondoskodik arról, hogy a társaság tevékenysége zavartalanul folytatódhasson a jogerős ítélet megszületéséig - hangsúlyozta Magyari József, a VÉ elnök-vezérigazgatója.

A VÉ január végi hitelezői egyezségi tárgyalásán a biztosított hitelezők 100, illetve a nem biztosítottak 90 százaléka fogadta el a megtérülési ajánlatot. Utóbbiak összesen 18 milliárd forintot követelnek a társaságtól, az egyezség értelmében ezen összegre 30 százalékos csődajánlatot tett a VÉ. A VÉ összesen 20 milliárd forintos adósságot halmozott fel, a megegyezéssel pedig 5,6 milliárdot fizetne ki egy összegben hitelezőinek. A tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. 4 milliárd forintos hitellel egészíti ki a VÉ pénzeszközeit, amennyiben a csődegyzeség megszületik. Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója korábban úgy fogalmazott, a VÉ 2014 végéig működéséből fogja finanszírozni a tulajdonostól kapott hitelt.

A kidolgozott reorganizációs terv szerint az erőműhöz tarozó bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végéig működik majd, ezzel párhuzamosan a termelés a tavalyi 9,5 petajoule-ról 6 petajoule-ra csökken. Szénfillérből idén 6,9 milliárd forintra számíthat a társaság, ezt azonban az európai szabályozás értelmében csak a bányabezárásra lehet felhasználni. A VÉ korábbi több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket, amelyek hátterében a System Consulting Zrt. vásárlási szándéka állt. A csökkenő áramárak és a vevői elállás miatt piacképtelenné vált szerződéseket a VÉ kénytelen volt felmondani, ami miatt a kereskedők egy része pert indított ellene.

Vannak érdeklődők

Az MVM vezérigazgatója korábban elmondta, van befektetői érdeklődés a VÉ iránt, egyrészt szelektív hulladékégető kialakítására, másrészt pedig az üzem megvásárlására, azonban az MVM egyelőre nem kívánja eladni az erőművet. A VÉ - a szénfillér-támogatással együtt - nullszaldósá, önfenntartóvá tud válni egy jól menedzselt folyamatban - hangsúlyozta Baji.