Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Diákhitel kamata 2017 első félévére 15 éves fennállása legalacsonyabb szintjére süllyed. Az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ ugyanis 3,35 százalékban határozta meg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. január 1-től június 30-ig érvényes teljes kamatlába 3,90 százalék lesz, melyből az ügyfelek számára felszámított kamat továbbra is mindössze fix 2 százalék.

Az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek - olvasható a Diákhitel Központ Zrt. közelményében.

A társaság a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központnak. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a Társaság számára.

A hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 378 ezer főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 315 milliárd forintot. E számadatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában és nagyon sok diáknak jelent komoly segítséget a főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során.

A Diákhitel felvehető összegei a 2016/17-es tanévben is változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.