Források híján nagy valószínűséggel lehúzza a rolót a Dunaharaszti Munkás Testedző Kör - Kiskunfélegyházi Vízilabda Sport Egyesület (DMTK-KVSE) Aquasport Egyesület - tudta meg a Napi.hu.

Az anyagi problémák nem ma kezdődtek. A beszámolóik szerint 2017-ben 14,9, 2018-ban pedig 11,8 millió forint veszteséggel működtek. A 2019-es számaik még nem nyilvánosak, azt azonban Bencze Brenda utánpótlás vezetőedzőtől megtudtuk, hogy sem ő, sem pedig Lőrinczi György vezetőedző - akit azóta a Vasas segédedzőként alkalmaz - szeptember óta nem kaptak fizetést.

A munkát komoly anyagi áldozatok ellenére folytatták, azonban most hétfőn az újbudai Tüskecsarnok - ahová edzeni jártak - már megtagadta a belépést a fiatal úszóktól és edzőjüktől. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) tájékoztatása szerint az egyesület 120 napon túli lejárt fizetési esedékességű tartozást halmozott fel, melyet többszöri felszólítására sem rendeztek.

Mivel a hétvégén lesznek a Diákolimpia regionális döntői, megpróbáltak napijeggyel bejutni, azonban az uszoda ezt nem engedélyezte. Az NSK ezt a lépést lapunknak azzal indokolta, hogy napijeggyel kizárólag a lakosság részére fenntartott medence, azaz a Tüske uszoda 25 méteres kismedencéje használható, meghatározott időtartamokban, de itt kizárólagos úszópálya használatra nem jogosultak.

Az NSK szerint ha az egyesület legalább a tartozás egy részét kifizeti, akkor a gyerekeket és edzőjüket is újra beengedik. Jelenleg egyeztetések folynak a 90 napon túli tartozás megfizetésének ütemezésével kapcsolatban.

A Nemzeti Sportközpontok cikkünk megjelenése után közölte, hogy tekintettel az olimpiai felkészülési folyamat zavartalanságára, megállapodást kötött a Magyar Úszó Szövetséggel az edzési lehetőség igénybevételét illetően.

A Szövetség a helyzet rendezéséig pályát biztosít a DMTK részére.

Az egyesületnek nem ez az egyetlen tartozása. 2019 végén egy autósiskola egy 203 ezer forintos tartozás miatt végrehajtást is kért ellenük, azt a Kecskeméti Törvényszék el is rendelte.

Honnan lesz pénz?

Hogy miből fedezik a tartozásokat, egyelőre rejtély. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) arra a kérdésünkre, hogy esetleg ők rendeznék-e azt válaszolták, hogy

ez teljes mértékben elképzelhetetlen.

A MÚSZ tudott az egyesület rossz anyagi helyzetéről és 2019-ben többek között az ő közbenjárásuknak köszönhetően fizetett ki Dunaharaszti Önkormányzata több mint 10 millió forintot az egyesületnek. Az úszószövetség megerősítette azt is, hogy a Vasas átvette a 8 legtehetségesebb fiatal sportolót, valamint ők foglalkoztatják Lőrinczi György edzőt is.

Bencze Brenda elmondása szerint nem akármilyen sportolókról van szó, többek között olimpiai éremesélyes, ifjúsági Európa-bajnok fiatal úszókról, akiket már azért is át kellett adniuk a Vasasnak, hogy ne törjön ketté a sportolói karrierjük. Az egyesületben 35 - szintén tehetséges - gyerek maradt.

Dunaharaszti egyébként nemcsak 2019-ben, de 2018-ban is segítette az egyesületet, a nyilvános beszámoló szerint 7 millió forinttal. Idén azonban már nem fogják.

Szalay András polgármester kérésére közleményét szó szerint tesszük közzé:

Az egyesület a kifogásolható vezetői döntések miatt már két éve anyagi nehézségekkel és működési zavarokkal küzd. Több okból is úgy döntött 2019-ben a képviselő-testület, hogy támogatásban részesíti az egyesületet. A legfőbb szempont az volt, hogy az eredményes és különböző sport sikereket magáénak tudható úszó-, illetőleg vízilabda szakosztálya révén lehetősége nyílhat a városnak az évek óta hőn áhított sport uszodájának tao-pályázat útján történő megépítésére.

Mindemellett nem volt elhanyagolható szempont az sem, hogy az egyesület a Dunaharaszti Munkás Testedző Kör égisze alatt kezdte meg működését, majd miután DMTK-tól szervezetileg kivált, továbbra is a városunk és sportegyesületünk nevére utaló elnevezést használta.

Mindezek az érvek olyan döntés irányába terelték a városvezetést, hogy több alkalommal nyújtott - szigorú pénzügyi elszámoláshoz kötött, támogatási szerződésbe foglalt - vissza nem térítendő támogatási összeget az Egyesület részére. A szerződésbe foglalt támogatási összegek - kivétel nélkül minden esetben - a helyi önszerveződő közösségek részére nyújtható önkormányzati támogatás rendjéről szóló 5/2016. (IV. 8.) önkormányzati rendelet előírásainak megfelelően, célzottan, működési költségek fedezetére (az esetek többségében uszodabérleti díjhátralék rendezésére) lettek biztosítva.

Álláspontom szerint Dunaharaszti Város Önkormányzata már számos alkalommal biztosította a DMTK-KVSE Aquasport Egyesületet mind az együttműködéséről, mind a cél érdekében történő segítőkészségéről, de mindezidáig az őt terhelő remények beváltása nem történt meg.

Felelős városvezetőként mérlegelni kell a ráfordítások és a várt eredmények esélyét és arányát, ezért a dunaharaszti képviselő-testület a 2020. évi költségvetésének első olvasata alapján, az idei évben a DMTK- KVSE Aquasport Egyesületet nem fogja anyagi támogatásban részesíteni.

Ki az elnök?

Lapunk az egyesület vezetőségének két fontos kérdést szeretett volna feltenni:

  • Mi történt 2019-ben, ami miatt a jelenlegi helyzet kialakult?
  • Lesz-e jövője az egyesületnek?

A civil szervezetek nyilvántartása szerint a DMTK- KVSE elnöke Körtvélyessy László, aki azonban lapunknak azt mondta, hogy erről a tisztségéről 2019-ben lemondott. Ettől az időponttól kezdve az új elnök Zubor Attila világbajnoki bronzérmes úszó, korábbi szakmai vezető, alelnök lett. Körtvélyessy szerint a DMTK nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének és nem jegyeztette át a változást a törvényszéken.

Zubor Attilát telefonon értük el, ő azonban arra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, hogy a hivatalos nyilvántartás szerint nem ő az elnök. Ez tehát patthelyzet.

Körtvélyessy László azt is elmondta, hogy 2017-ben, amikor átvették az egyesület vezetését, egy zavaros helyzetű, 4 millió forintos tao-hiánnyal rendelkező társaságot kellett rendbe tenniük. (Ekkor egyesült a Dunaharaszti Munkás Testedző Kör és a Kiskunfélegyházi Vízilabda Sport Egyesület - a szerk).

A tao-pénzek késése és drasztikus csökkenése miatt az egyesület ebben az időben elsősorban a Dunaharaszti Önkormányzat, másodsorban a MÚSZ támogatásából, valamint Körvélyesi személyes - több mint 9 millió forintos- kölcsönéből tartotta fent magát.

Az összes költség a működésre ment el (uszoda bérleti díj, edzői bérek, minimális versenyeztetés), a vezetőség pedig semmilyen apanázst nem vett fel. Körtvélyessy elmondása szerint azért tették mindezt, hogy a dunaharaszti uszoda megépítésével hosszú távon sikeres úszó egyesületet tudjanak működtetni. (Az uszoda máig nem épült meg).

Az elnök számára 2018-ban vált egyértelművé, hogy a 2019-ben már nem fogják tudni vállalni a budapesti működés jelentős költségeit. 2019-ben azért vállt meg tisztségétől, mert a források nélküli működéshez nem tudta hozzájárulását adni.