A közel 2500 Metro-dolgozó közül akár 200 elveszítheti a munkáját, ha a munkavállalók nem hajlandók engedni a bérköveteléseikből, legalábbis ezt kommunikálta a cég vezetése a dolgozóknak a Népszava információi szerint. Erről a feltételről az áruházláncnál működő szakszervezet hivatalosan még nem kapott értesítést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) jelenleg felméri a dolgozók sztrájkhajlandóságát, annak ismeretében döntenek majd a folytatásról. A munkavállalóktól konkrét, írásban megfogalmazott érveket vár az érdekvédelmi szervezet, hogy ne azzal az érvvel üljön legközelebb tárgyalóasztalhoz, hogy az emberek keveslik a fizetésüket.

Arra már kénytelenek reagálni a tárgyalóasztal másik oldalán is, ha azt írják a munkatársak, hogy a versenytársnál dolgozó kolléga hasonló munkakörben és a cégnél eltöltött idővel jóval többet visz haza - mondta a napilapnak Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A dolgozók követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér. A vállalat menedzsmentje azt közölte a szakszervezet képviselőivel, hogy jelenleg nincs a tarsolyukban kompromisszumos javaslat és azt sem tudni, mikor ülnek a felek újra tárgyalóasztalhoz.

A Tesco bérszámfejtő irodájának munkatársai azért sztrájkolnak, mert nem sikerült megállapodni arról, milyen támogatásokat nyújt a nemzetközi vállalat a hamarosan távozó dolgozóknak, miután feladataikat az újonnan felálló Tesco Business Services központjába, Budapestre helyezi át.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyárában jövő hétfőn aláírhatják a 2019. évi bérfejlesztésről szóló megállapodást. A helyi szakszervezetnek meg kell szavaztatnia a munkavállalókkal az egyezséget, mert az új számok eltérnek attól, amire a hétezer alkalmazottól mandátumuk volt.