Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap pénteki számában azt írta, hogy az Agrarszektor.hu információja szerint a Nitorgénművek levélben bírósági pereket, nyomozóhatósági vizsgálatokat és kártérítési kötelezettségeket "ígért" a KITE Zrt. azon tulajdonosai ellen, akik a múlt héten Guba Sándor vételi ajánlatát fogadták el a Nitrogénművek korábbi ajánlata helyett. Guba Sándor ügyvédje, Imre András ugyanakkor a Nitrogénművek Zrt. jogi álláspontját alapvetően tévesnek nevezte a Népszabadságnak nyilatkozva.

Az ügyvéd elmondta azt is: most postázzák azokat a leveleket a KITE Kft. tulajdonosainak, amelyekben válaszolnak az említett fenyegetésekre. Ebben egyebek mellett arra kérik őket, hogy saját jogi képviselőikkel tárgyalják meg a helyzetet, és döntsenek álláspontjukról.

A lap felidézi: a taggyűlésen Guba Sándor jogi képviselője bejelentette, hogy KITE Zrt. 29 százalékos részvénycsomagját, amelyet jelenleg a KITE Kft. birtokol - elővásárlási jogával élve - közel kétszer olyan magas áron venné meg, mint amelyet Bige László (képünkön)  ígért, s ezt az ajánlatot el is fogadta a tagság. (Bige László ajánlata a részvényenkénti névérték mintegy 10-szereséről, míg Guba Sándoré annak 20-szorosáról szólt.)

A Nitrogénművek szerint jogsértő volt az eljárása, az ugyanis ez új ajánlatnak minősül, miközben a Nitrogénművek korábbi ajánlata már érvényes volt, hiszen azt előzőleg elfogadták. Szerintük ebben a szerződésben azt is vállalták az eladók, hogy elővásárlási joguk lehívására harmadik személyt nem jelölnek ki.

Bige László cége azt is felveti, hogy Guba Sándor nem lehetett abban a helyzetben, hogy egyedül ilyen mértékű, azaz mintegy 23 milliárd forintos ajánlatot tegyen. Ez azért is fontos, mert - állítják - ha a vásárlás harmadik fél számára történne meg, akkor az a jogszabályok megkerülésére irányulna.

Éppen ezért azt is felvetik, hogy az ügylet, s így Guba Sándor finanszírozásában részt vevő hitelintézet az ügyfélazonosítás, s a pénzmosási szabályok ellen is vétett, amiért a Magyar Nemzeti Banknál, mint ellenőrző szervnél vizsgálatot kezdeményeznek.

Mint az ügyet elsőként megíró Napi.hu korábbi cikkeiből tudható, megfigyelők szerint Guba mögött a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor által irányított OTP állhat, amely a Nitrogénművekkel szemben a KITE Zrt. valamennyi részvényét megszerezné, a jelek szerint a akár a saját tőkét meghaladó árfolyamon is. (Érdekesség, hogy Csányi agrárérdekeltségei épp a Dél-Dunántúlon igen aktívak.) A hitelt szintén az OTP nyújthatta, továbbá szinte bizonyosra vehető, hogy a bank és a KITE között vagy tulajdonosi, vagy más szoros üzleti kapcsolat jön létre.