Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányrendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék január elseje óta, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A változtatás érinti a benzines kerti gépek működését, használatát is.

Az E-10-es benzin minden Stihl és Viking kisgéphez megfelelő. Azonban szükség lehet a gép porlasztójának beállítására a megemelt bioetanol-tartalom miatt - adta hírül a Stihl. A kisgépgyártó szakértője szerint a megvásárolt üzemagyagot javasolt 30 napon belül elhasználni.

A túl sokáig tárolt ugyanis üzemanyag szétválik, mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag pedig működési zavarokat, vagy akár súlyos károsodást is okozhat. Az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel - hangzik a figyelmeztetés.

Általánosságban elmondható, hogy a nem megfelelő üzemanyag és/vagy a nem megfelelő üzemanyag-olaj keverék használata súlyos motorkárokat okozhat.

A töltőállomásokon már lecserélték a matricákat, a 95-ös benzint ezután az E5-ös helyett E10-es matrica jelzi, az autósok a legtöbb helyen már az új jelzéssel találkozhatnak. A zökkenőmentes átállás érdekében a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január elsején életbe lépett előírásoknak. A bioetanol-tartalomra átállt uniós országokban az új összetételű üzemanyagok a tapasztalatok szerint még nem okoztak problémát, azonban felhívják a figyelmet, hogy a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.