Az ünnepek alatt a patikák menetrendje is változik - derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összefoglalójából.

A következő lesz a forgatókönyv:

  • december 24-én (hétfő) a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárakat a szokásos szombati munkarendjük vagy rövidített nyitvatartással lesznek elérhetek
  • december 25-én (kedd), valamint december 26-án (szerda) kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakba lehet menni
  • december 31-én (hétfő) a 24-hez hasonlóan a szombaton is nyitva lévő patikákat érdemes keresni
  • január 1-jén (kedden) pedig csak az ügyeletes gyógyszertárak lesznek nyitva.

Valamennyi gyógyszertárnál az ajtónál - a szakzsargon szerint betegforgalmi bejáratnál - jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Közel 400 forint extra díj

Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó patikákat a megyei és település szerinti bontásban az OGYÉI itt elérhető gyógyszertár-keresőjében lehet megtalálni.

Fontos, hogy az ügyeletes patikák kérhetnek extra díjat: a gyógyszerek és egyéb termékek kiadásáért - az indokolt igénybevétel kivételével - mennyiségüktől és a tételek számától függetlenül esetenként legfeljebb nettó 300 forintot számlázhatnak, ami bruttóban 381 forint. Indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre, amelyen az orvos a "cito", "statim" vagy "periculum in mora" jelzést feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki.

Érdemes feltankolni

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint az ünnepnapok torlódása miatt kiemelt fontosságú a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése valamint, a "házi patika " feltöltése a nem várt helyzetek miatt.

Gyermekek esetében mindenképpen tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapító szereket. Hasznos lehet ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp, köptető készleteket is. Felnőttek esetén is ügyelni kell arra, hogy a téli időszakra jellemző megfázásos, influenzaszerű tünetekkel járó állapotok (láz- és köhögéscsillapító szerek, orr csepp, köptető) valamint az esetlegesen előforduló emésztőrendszeri panaszok kezelésére rendelkezésre álljanak a szükséges készítmények.