Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint a több mint hat évtizede pályán lévő Koós János havonta 67 ezer forintot, míg Demjén Ferenc 48 ezer forintot kap havonta. A problémát a szabadfoglalkozású művészek esetében az okozza, hogy csak 1975-től volt lehetőségük arra, hogy bejelentve végezzék a munkájuk, így a szolgálati idejüket is csak onnantól számítják. Viszont a nem fix munka esetében nehezebb a munkaéveket is kiszámítani.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szabályok megváltoztak: a nyugdíjmegállapításnál csak az 1988 óta eltelt évek számítanak. A rendszerváltozás környékén pedig a sztárok közül sokan kényszervállalkozók lettek és hakninként számláztak - állítják, hogy járulékot ekkor is fizettek az örökségi juttatás miatt. A zenészek helyzete könnyebb, mert ők még vállalnak fellépéseket, amelyekből kiegészítik szerény nyugdíjukat.

A Művészeti Szakszervezetek Szövetsége elnöke, Gyimesi László azt mondta, hogy más megoldást keresnek, amellyel az érintettek méltányossági alapon valamilyen kiegészítést kaphatnak. Valamilyen "járadékjellegű" megoldást keresnek, amelyet akár a szerzői jogdíjakhoz kötve utalnának.

Demjén és Koós mellett vallott már nyugdíjáról Lang Györgyi és Wachorn András festő is. Előbbi 80 ezer forintot, utóbbi 51 ezer forintot kap az államtól - ahogy arról korábban a Napi.hu is írt.

Címlapkép: Napi.hu/Szász Péter