Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság kivitele ezzel a beruházással idén újabb lendületet kaphat. Az Európában előállított évi 1 millió tonna állateledel jelenleg mintegy 20 százaléka készül Bükön. A Nestlé az elmúlt 25 évben több mint 100 milliárd forint értékben létesített beruházásokat az országban, ezzel a Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon.

Tavaly a Nestlé Hungária Kft. nettó árbevétele meghaladta a 125 milliárd forintot, ami az előző évhez hasonló. A társaság nyereséges, termékei értékesítéséből származó nettó árbevételének 60 százalékát a külpiacokon szerzi, a teljes gyártás 90 százaléka exportra készül. Az élelmiszergyártó regionális gyártóközponttá fejlesztette három magyar üzemét, így termékei Dél-Afrikától Chiléig a világ 46 országába jutnak el. (Bezár egy csomagolóanyag-gyártó Romániában.)

A társaság külföldi eladásokból származó nettó árbevétele csaknem 76 milliárd forint lett 2016-ban, ez 78 százalékos növekedés 2010-hez képest. A társaság 2016-ban Magyarországon több mint 230 ezer tonna terméket állított elő, ennek közel 90 százaléka exportra készült. A multinacionális vállalkozás tonnában számolva tizenötször több árut visz a külpiacokra, mint amennyit behoz az országba.

A Nestlé éves szinten 90 ezer tonna hazai mezőgazdasági alapanyagot dolgoz fel három magyarországi gyárában. A büki üzemben a különféle állateledelek gyártásához felhasznált évi több mint 130 ezer tonna alapanyag 60 százaléka hazai eredetű. Csak gabonából 2006 óta több mint 600 ezer tonnát dolgoztak fel itt.

A Nestlé Hungária Kft. a Nestlé S.A. leányvállalataként jött létre 1991-ben. A Nestlé három magyarországi gyárában és budapesti központjában összesen 2400 embert foglalkoztat. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat, Bükön állateledelt gyárt.

A Nestlé tavaly 8,5 milliárd svájci frank nyereséget termelt, ami 6,2 százalékkal kevesebb az előző évinél, a vállalat bevételei 0,8 százalékkal 89,45 milliárd frankra emelkedtek.