Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy 2016-os felmérés szerint Magyarországon az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége eléri a 68 kilogrammot. Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében az élelmiszergyártóknak is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a hulladékok csökkentésére. Egy friss felmérés szerint ugyanakkor a hazai ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik - derül ki a napilap cikkéből.

Ugyanakkor minden második cégnél nyilvántartják a gyártás során keletkezett hulladék mennyiségét és igyekeznek csökkenteni is azt. Főként olyan, nagyobb élelmiszer-feldolgozók foglalkoznak ezzel, amelyeket elsősorban a költségek csökkentése motivál. A kisebb vállalkozások gyakran azt sem tudják, mekkora a felesleg, harmaduk pedig még nem is gondolkozott azon, hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a gyártás során keletkező hulladékot.

Sokak szerint túl szigorúan szabályozott az élelmiszer-hulladék felhasználása, adományozása, így a legtöbb felesleg ma takarmányként hasznosul, vagy a hulladéklerakókba kerül. A szigorú szabályozás mellett drága is az alternatív felhasználás, a rendelkezésre álló technológiák beruházási és működtetési költsége ugyanis jelenleg magasabb, mint amennyibe a hulladék megsemmisítése kerül - vagyis nem éri meg ezzel foglalkozni a felmérésben részt vevő cégek zöme szerint.