Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Polt Péter Grassle februári - a Poitico.eu-nak adott - nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője "valódi nyomozást" szorgalmaz az Elios-ügyben.

A Legfőbb Ügyészség az OLAF jelentését a közvilágítási projektekkel kapcsolatban január 8-án kapta meg és azt továbbította a Pest Megyei Főügyészségnek, amely január 22-én nyomozást rendelt el különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt - olvasható a levélben.

Az ügyben "valódi nyomozás" folyik - fogalmazott Polt. Az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre, ha bűncselekmény gyanúját észleli, akkor az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia. Tehát az OLAF nem állíthatta, hogy csalás történt - ahogy azt az Politico.eu cikke sugallja - csak annak gyanúját észlelhette.

A legfőbb ügyész levelében kitér a 4-es metróval kapcsolatos nyomozásra is. Az Alstom SA szerződései kapcsán a magyar és a brit hatóságok már az OLAF vizsgálatának megkezdése előtt nyomozni kezdtek szoros együttműködésben. A 4-es metró ügyében tanúkat, gyanúsítottakat hallgattak ki, házkutatásokat tartottak és előzetes letartóztatásokat is elrendeltek.

Polt Péter és Ingeborg Grassle tavaly szeptemberben találkoztak, akkor a legfőbb ügyész tájékoztatást adott a nyomozások állásáról.

A levélben szerepel egy lista is arról, hogy 2012 óta milyen gyanús ügyekben hívta fel a magyar hatóságok figyelmét az OLAF. 36 ügyről van szó, amelyek közül az ügyészség 8 ügyben emelt vádat, jogerős, elmarasztaló ítélet egy esetben született. Nyolc ügy megszüntetéssel zárult.

A kép forrása: Pixabay.