Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Átlátszó oknyomozó portál márciusban kérte a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM), hogy adja ki az elmúlt 3 év támogatási adatait, amit végül 37 ezer forint kifizetése után meg is tett.

Az MVM-csoport adózás előtti eredménye az elmúlt években 50 milliárd forint körül volt, és évente egymilliárd forint körüli összeget fordított "társadalmi szerepvállalásra", úgy, hogy ebben benne vannak az olyan kulturális és sport szponzorációk is, amelyek a brand szempontjából "kötelezőek" - ilyen volt például az MVM-Veszprém férfi kézilabdacsapat támogatása - írja az Átlátszó cikkében, amelyben a részletes, 2014-2017-es támogatási lista elérhető egy csatolmányban.

Az MVM a névadó szponzora a veszprémi férfi kézilabda csapatnak, a klubbal 2013 júliusában szerződtek, a hároméves megállapodás értéke 170 millió forint. Érdekesség, hogy a CÖF-fel 2016. október végén szerződtek 508 milliós támogatásra, s a szerződés 2016. december 31-én le is járt.

Az adatokból kiderül, hogy az állami vállalat többek közt 45 millió forinttal támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet, amelynek Lévai Anikó az egyik "jószolgálati nagykövete", 10 millió forinttal Hegedűs Zsuzsa Minden Gyerek Lakjon Jól alapítványát, 35 millióval a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amelynek alapítói közt a miniszterelnök és felesége mellett ott találjuk Kövér Lászlót is.

A Böjte Csaba által vezetett gyerekmentő misszió, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mindössze 850 ezer forintot kapott az MVM-tő, - igaz, ugyanebben az évben 6,5 millió jutott a szatmári katolikus püspökség óvodájának játszóterére, és tény, hogy évről évre 1-1 millióval támogatnak három, lovas terápiával foglalkozó civil szervezetet - jegyzi meg cikkében az Átlátszó.

Demjén Ferenc énekes-zenész három koncertjét három év alatt 63 millió forinttal szponzorálta az MVM. Jutott 10 millió az Eddának és 7,5 millió Keresztes Ildikó koncertjére. Évente 23 millió megy a Prima Primissima elismerésre, s a vállalat kiemelten támogatja a Szépművészeti Múzeumot és a VeszprémFestet.

Szponzorál az MVM politika közeli szereplőket is - írja az Átlátszó -, Kuna Tibor cégei például két tételben összesen 126 millió támogatást kaptak az "Európai Mobilitási Hét rendezvény szponzorálására". Évről évre megkapja a 10 millióját a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, és érkezik évi 10 millió apanázs a Rákóczi Szövetséghez, amelyben elnökségi tag a fideszes Németh Zsolt.

Tavaly 5 millióval támogatták a Stefka István-Nagy Ervin kurátorok által fémjelzett Oikosz Alapítványt - az alapítvány egyik fő tevékenysége a tavalyi beszámolója szerint a "Polgár Portál Internetes Hírügynökség kiadói tevékenységének ellátása", erre viszont külön is kaptak 6 milliót az Emmitől.

A Századvég Alapítvány is kapott 15 milliót "Társadalomtudományi kutatás és politikatudományi képzés" címen. A lapot kiadó Magyar Krónika Kft.-nek 10 millió jutott a tavalyi szponzorkeretből - további részletek az Átlátszón olvashatók.