Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI által megkérdezett bankok emiatt nem számítanak tömeges fizetési nehézségre, az esetleges problémákat egyedileg kezelik.

A K&H Banknál körülbelül 17 ezer ügylet érintett 107 milliárd forint kitettséggel. Jelenlegi számításaik szerint az ügyfelek körülbelül 82 százaléka 10-15 százalék közötti törlesztőrészlet növekedésre számíthat. Az érintett ügyfelek 5 százalékának emelkedik a törlesztőrészlete 15 százaléknál nagyobb arányban, 5-10 százalékos és 5 százaléknál alacsonyabb törlesztőrészlet növekedéssel egyaránt az érintett ügyfelek mintegy 6 százaléka számolhat. Körülbelül 12 700 ügyletnél lesz futamidő hosszabbítás, ebből 5 évnél hosszabb hosszabbítás mintegy 6 százalékot érint.

A K&H-nál az eddigi tapasztalatok alapján úgy látják, az ügyfelek többségének nem okoz problémát a törlesztőrészlet növekedése. A banknál minden jogszabályon alapuló lehetőség az érintett ügyfelek rendelkezésére áll, szükség esetén egyedileg keresik a mindkét fél számára megfelelő megoldást - tették hozzá.

A CIB Banknál az árfolyamgáttal érintett mintegy 8000 kölcsönszerződés 45 százalékánál jár törlesztőrészlet-emelkedéssel az árfolyamrögzített időszakból történő kilépés, ennek átlagos összege 6 ezer forint - írta az MTI. A teljes darabszámhoz viszonyítva körülbelül 19 százalék esetében szükséges futamidőt hosszabbítani a jogszabályi előírások szem előtt tartásával, és kevesebb mint 2 százalék esetében várható 5 évet meghaladó futamidő-hosszabbítás.

A CIB az MNB ajánlásának megfelelően már megkereste azon ügyfeleit, akiknél úgy találta, hogy a törlesztőrészlet emelkedése várhatóan nagyobb mértékű lesz a kilépést követően. A CIB-nél is úgy látják, az érintett ügyfelek többsége számára nem okoz jelentős nehézséget a törlesztőrészlet emelkedése. Eddig kevesebb, mint 100 ügyfél jelezte igényét valamilyen fizetéskönnyítés iránt, a bank által kínált átstrukturálási lehetőségek az ő számukra is megfelelő megoldást tudnak nyújtani - tájékoztatták az MTI-t.

A Raiffeisen Banknál még mintegy 4700 ügyfél van a programban, közülük 2900 esetben várhatóan 15 százaléknál nagyobb mértékben emelkedne a törlesztőrészlet, ha nem kellene alkalmazni a kötelező futamidő hosszabbítást, így azonban nagyságrendileg csak 100 ilyen ügylet lesz - közölték az MTI megkeresésére. A fizetéskönnyítési időszak minél zökkenőmentesebb lezárása érdekében a Raiffeisen Bank már március óta kiemelten kezeli az érintett ügyfélállományt.

Az elmúlt hónapokban több száz ügyfél élt a könnyítési periódus önkéntes lezárásával, azaz állt vissza a normál törlesztési szintre, sok esetben elkerülve ezzel a futamidő kötelező meghosszabbítását. A több mint kétezer ügyfél telefonos megkeresése alapján a bank nem számol jelentős fizetési nehézséggel az emelkedő törlesztőrészletek miatt, azon kevés ügyfélnél, akiknél számottevőbb lehet az emelkedés, a bank hitelátalakítási csoportja vizsgálja a közös megoldás kidolgozásának lehetőségét.

Az UniCredit Bank arról tájékoztatott, hogy nyilvántartásuk szerint az árfolyamgát megszűnése következtében várhatóan több mint 2000 ügyfelük törlesztője emelkedik majd, átlagosan 6500 forinttal. A futamidő hosszabbítása az érintett ügyfelek szerződéseinek mintegy háromnegyedét érinti, melyből 5 évnél nagyobb mértékű futamidő-kitolás a szerződések 15 százaléka esetében szükséges. A bank törlesztési gondokkal küzdő ügyfelei részére hitelkönnyítő eszköztárából az ügyfelek élethelyzetéhez és anyagi lehetőségeihez igazodó megoldásokat tud kínálni - ismertették.

Az MKB Bank banktitokra hivatkozva nem közölt adatokat. Tájékoztatásuk szerint a lejáró ügyleteknél nem tapasztaltak visszajelzéseket tömeges fizetési problémákról. Arra számítanak, hogy jövőre - mivel az árfolyamgát miatt csökkentett törlesztőrészletek többsége 2017 vége felé, illetve 2018 elején lejár - az ügyfelek körében nagyobb érdeklődés várható a hitelkiváltás vagy a fizetéskönnyítés iránt. A bank standard megoldásokat biztosít (a lejárt tartozás tőkésítése, futamidő hosszabbítás, 1-24 hónapos tőkefizetési moratórium, választható törlesztőrészlet konstrukció, amely átmeneti időszakra fixálást jelent). A problémák kezelésére szakértőik - egyedi döntéssel igénybe vehető - adósságrendező megoldásokat dolgoztak ki.

Az OTP Bank közölte: részesedése a teljes jelzáloghitel piacból 25 százalék, a devizaalapú jelzáloghitel piacból pedig 20 százalék körüli. Az árfolyamgát-szerződések esetében az utóbbi részesedésnek megfelelő számokról van szó, kivéve az 5 évet meghaladó futamidő-hosszabbítási igényt, amelynél jelentősen alacsonyabb az arány.

A forintra váltást követően a bankok az árfolyamgáttal érintett ügyfelek számára a 60 hónapos rögzítési időszak végéig biztosították, hogy törlesztőrészletük ne haladja meg a 2015. januárit, és a rögzítési időszak leteltét követően is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet. A kedvező kamatkörnyezet hatására számos ügyfél törlesztőrészlete még csökkent is a 2015 januárihoz képest. Az árfolyamgátasok mintegy háromnegyedét egyáltalán nem érinti a rögzítési időszakot követő futamidő hosszabbítás - tették hozzá.