Míg 2012-ben még "csak" 33 ezer új egyéni vállalkozás jegyeztek be, addig tavaly már több mint 50 ezret, idén pedig - az előzetes számítások szerint - az 57 ezret is meg fogja haladni az újonnan regisztrált egyéni vállalkozók száma. Így a már bejegyzett szervezetek is soha nem látott, közel 432 ezres számra növekedhetnek, ezzel megközelítve a regisztrált társas vállalkozások mintegy 500 ezres számát - derült ki az Opten Informatikai Kft. adataiból.

Az alapítási boommal egy időben elképesztő méreteket öltött a vállalkozások törlésének aránya is: 2015-ben 41 725 egyéni vállalkozás szűnt meg, idén pedig várhatóan közel 38 ezeren dobják majd be a kulcsot.

Mivel erről jelenleg csak két évvel ezelőtti adatok érhetőek el, a 2014-ben mintegy 400 ezer darab egyéni vállalkozás sorában több mint 125 ezer egyfős társaság mérlegadatai hozzáférhetetlenek voltak, míg közel 279 ezer cég árbevétele alakult 0 és 20 millió forint között - ismertette a Napi.hu-val Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője. Szerinte nagyon sok az olyan egyéni vállalkozó, akinek egyáltalán nincs regisztrált árbevétele, vagy ha van is, akkor elenyésző.

Ugyanakkor az egyéni vállalkozások legalább fele inaktív, vagy minimális tevékenységgel működő "alvó vállalkozás". A könnyű és gyors cégalapítás, illetve megszüntetés mellett ugyanis a szabályozás lehetővé teszi a szervezetek határozatlan idejű felfüggesztését is.

Nagy bevételű egyéni cégek is működnek

A másik "furcsaság" e körben, hogy százas nagyságrendben működnek százmilliónál nagyobb bevételű cégek, s közel 50 olyan egyéni vállalkozás volt bejegyezve, amely egymilliárd forint feletti éves forgalomnak örvendhetett. Arra, hogy a cégforma miért éri meg nekik, csak részleges magyarázatok vannak. Például ha egy adott társaság régen ilyen formában kezdte működését, később már túl bonyolult lett volna kiszállni a meglévő szerződésekből egy cégforma-váltáskor, hiszen a régi beszállítókat átszerződtetni elég bonyolult jogi procedúra. Elképzelhető az is, hogy sokan büszkeségből ebben a cégformában maradnak, ezzel megmutassák, egyedül is képesek vinni egy nagy céget.

Az is gyakori, hogy ez a cégforma az átláthatatlanság miatt sok tekintetben hasznot hajt a tulajdonosnak, annak ellenére, hogy ebben a struktúrában - jogilag - a vezetői felelősség is jóval nagyobb, de ezt a gyakorlatban nem érvényesítik a szabályozók.

Egyéni vállalkozók száma évenként
ÉvVállalkozók/főÚjTörölt
2010391 57840 13828 106
2011394 51336 64833 713
2012381 43733 00246 078
2013388 72342 06334 777
2014404 01046 30331 016
2015412 47950 19441 725
2016* (várható)431 80157 08337 761
Forrás: Opten Informatikai Kft.

Vannak olyan ágazatok, ahol az egyéni vállalkozók döntő többsége hivatásból veszi fel ezt a cégformát, ilyen a pénzügyi, biztosítási tevékenység, ahol külön jogi szabályozás is létezik erre, másutt - így az oktatásban, a filmiparban és a médiában- a több helyről érkező, eseti jellegű megrendelések kényszerítenek sok szereplőt erre a megoldásra. Azonban például a feldolgozó- és építőiparban, a vendéglátásban, mi több, az energiaszolgáltatásban már nem ilyen egyértelmű a kép.

Az egyéni vállalkozóknak van adóbevallási kötelezettsége, ám mivel nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá - beszámolási, könyvvezetési és könyvvizsgálatra vonatkozó kötelezettségük nincs, e vállalkozók számára nem előírás, hogy vagyoni, pénzügyi helyzetüket valós, megbízható módon mutassák be. Sőt, magáról a tulajdonos személyéről is alig kell adatot szolgáltatni.

Ideális a zavarosban halászóknak

Az egyéni vállalkozóknál szűk az az adatkör, amelyet publikus információként kell megjeleníteni, így nincs más mód egy adott cég minősítésére, mint hogy magártól az egyéni vállalkozótól bekérni a különféle - például a főkönyvi és számlainformációkat. Ha egy teljesen átlagos, összetett beszámolási kötelezettséggel bíró kft. vagy rt. átmegy a standard cégminősítési folyamatokon, akkor a vevők vagy beszállítók részére könnyen kimutatható, hogy mennyire megbízható az adott cég.

Az egyéni vállalkozónak azonban sokkal nagyobb lehetősége van szubjektíven minősítenie ezeket az adatokat, egy standard eljáráshoz képest, ami manipulációra kínál lehetőséget - értékelt Pertics. Ha azonban társas vállalkozásként működne, a kontrollingriportok olyan tényezőket is kimutathatnának, amelyek által magas kockázatú vállalkozássá minősíthetnék a céget, és ezek miatt a vállalkozás partnerei egész más árazási vagy fedezeti szabályokat hoznának létre.

A kevésbé átlátható működés ráadásul a konkurenciával szemben is véd: így nem fogják tudni a riválisok, hogy például mekkora eszközparkkal dolgozik, nem lehet benchmarking-elemzést készíteni, róla hogy mik az erősségei, a gyengeségei és egyebek.

Sok munkát adnak a hatóságoknak

Pertics Richárd szerint e vállalkozások jogi- és pénzügyei rengeteg fölösleges adminisztrációt generálnak a hivatalok számára, sőt a hatóságoknak is, amelyek az ügyintézést folyamatosan ellenőrzik. (A NAV rendszeresen közzétett feketefoglalkoztatási és végrehajtási listáin például meglehetősen sok egyéni vállalkozó szerepel.) Ezeket a feladatokat az államapparátus megfelelő minőségben nem tudja ellátni, ezért kénytelen megosztani a kapacitásokat. E megosztottság az egyik fő oka, hogy az igazán problémás, de sokat tapasztalt "üzletemberek" vállalkozásai rendszerint átcsúsznak a revizorok szitáján.

A trükköző egyéni vállalkozóknak ugyanakkor létezik "veszélyességi költsége" is: akármilyen kicsik, gyakran szerződnek nagyobb, tőkeerős csoportokkal is, akár beszállítóként, akár vevőként. A szerződésekben a kockázatot az egészségesen működő vállalatok futják. (E kockázatok rögtön sejthetővé válnak, amennyiben a partner kérése ellenére a vállalkozó elutasítja az adatszolgáltatást).

A fő rizikó a magas felszámolási arány - bedőlés esetén sokmilliós tételek beragadhatnak, az átláthatatlan tulajdonosi szerkezet miatt pedig rendkívül nehéz belőlük pénzt kiszedni utólag. Amennyiben pedig a kárvallott egy gyönge likviditású vállalkozás, a tartozási lánc pillanatok alatt fel tud pörögni egy ilyen eset során - érvelt a szakember.

Miért most ugrott meg a számuk?

Az egyéni vállalkozások száma 2012 környékén kezdett el növekedni - egy időben azzal, hogy a társas vállalkozások alapítását drágábbá, nehezebbé és lassabbá tette a szabályozás. A kötelező törzstőke megemelése mellett bevezették például az adóregisztrációs eljárást, amelynek keretében az adóhivatal alapos átvilágítást kezdeményez, illetve a vállalkozások ügyvezetőire is a korábbinál szélesebb adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik. Ez sokakat eltántorított a cégalapítástól, ámde ösztönzött az egyéni vállalkozás létrehozására, hiszen e körben továbbra is olcsó és pofon egyszerű a cégalapítás, illetve a megszüntetés.

A korábbi, évi 50 ezres átlagról a társas vállalkozások bejegyzési aránya visszaesett 30 ezerre, míg az egyéni cégek alapítási kedve nagyot nőtt. Miközben a "rendes" társaságoknál a szabályozás szigora nagyobb átláthatóságot teremtett, addig az egyéni cégek körébe tolta a szándékoltan nyomon követhetetlen vállalkozókat és a szürkegazdaságot erősítette - magyarázta az Opten szakértője.