Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztókkal és a kiskereskedőkkel konzultál a kormány az eltérő minőségű élelmiszerek ügyéről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Adópolitikai szempontokat nem mérlegeltek, elképzeléseiknek nem a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó nagy áruházláncok (mint például az Aldi és a Lidl) megsarcolása a célja, hanem a fogyasztók és a munkavállalók érdekeinek védelme - mondta Lázár János a szerdán kiszivárgott kormányzati javaslatcsomaggal kapcsolatban.

A tárcavezető a konzultáción felvetendő témák közé sorolta a munkavállalók hétvégi foglalkoztatását is. Ugyanakkor az nem igaz, ami a szerdai sajtóértesülés szerint része lenne a javaslatcsomagnak, hogy megszüntetnék az ingyenes Tesco-buszokat.

Nem számol a kormány azzal, hogy a javaslatainak elfogadása emelné az árakat. A javaslat mindenkire egyformán vonatkozik, aki Magyarországon kereskedelemmel foglalkozik, nem fogja előnyben részesíteni a hazai tulajdonú szereplőket - idézte Lázárt a portfolio.hu.

A javaslattal kapcsolatban a Miniszterelnökségi Sajtóiroda szerdán közleményében azt írta, hogy a kormánynak továbbra is fontos az élelmiszeripar magyar szereplőinek erősítése, ugyanakkor eddig nem döntöttek a területen semmilyen szabályozási javaslatról. A kormány ugyanakkor nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik, így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot - állt az MTI-hez elküldött közleményben.

A környezetterhelés csökkentésének indokával felvetnék azt is, hogy a több ezer négyzetmétert parkolóként leaszfaltozó kereskedőházak hogyan tudnák megváltani zöldterületek létrehozásával az okozott károkat - hangzott el a Kormányinfón.

Magyarország fel kíván lépni a kettős minőség ellen és megvitatná, hogyan lehet elérni, hogy erről (a más minőségről) kötelezően tájékoztassák a fogyasztókat - mondta Lázár. A nyugatinál gyengébb minőségű élelmiszerek miatt közösen lép fel a csütörtökön kezdődő EU-csúcson Magyarország a többi három V4-országgal együtt - tette hozzá a miniszter.

Magyarország és Szlovákia közösen kezdeményezte az unió illetékes bizottságánál, hogy teremtse meg azokat a jogi kereteket, amelyek segítségével számon kérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerekkel kapcsolatosan. Amennyiben az unió nem lép ebben kérdésben, nem szünteti meg ezt a tűrhetetlen gyakorlatot, és nem teremti meg annak garanciáját, hogy a polgárok egyformán jó minőségű élelmiszerhez juthassanak bárhol is élnek az unión belül, a magyar kormány megteszi a szükséges- mondta szerdán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1-en.

A kormány a kutatói kiválósági program keretében 9 milliárd forintos keretet biztosít magyarországi kutatócsoportoknak, öt éves időtartamra; kutatócsoportonként 300 millió forintos támogatásra lehet pályázni - jelentette be Lázár. A további években évi hárommilliárdos támogatással számolnak. A program gazdája Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.