Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) előterjesztést készített a Cégközlönyben megjelenő közlemények közzétételéről és költségtérítéséről szóló minisztériumi rendelet módosításáról. Ez biztosítaná, hogy az egyszerűsített cégbejegyzési eljárások mellett a közkereseti társaság (kkt.), a betéti társaság (bt.), a korlátolt felelősségű társaság (kft.) és az egyéni cég normál eljárásban történő alapítása esetén is megszűnjön a közzétételi költségtérítés, tehát ezeknél a cégformáknál a cégalapítás teljesen költségmentessé válik - derül ki a kormány honlapjára feltöltött dokumentumból.

A parlament februárban döntött arról, hogy mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik kft.-t, egyéni céget, kkt.-t, bt.-t jegyeztetnek be a cégbíróságon, vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt. A törvénymódosítás szerint a vállalkozásoknak a cégbejegyzésért közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány korábban már ingyenessé tette a cégkivonatok, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok kiadását, a beszámolók közzétételét, a vállalkozói igazolvány kiadását, illetve az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárást is.

Az IM gyorsan végigviszi a cégalapítások ingyenes közzétételére vonatkozó rendeletmódosítást: a dokumentum március 13-án került ki a kormany.hu-ra, annak "társadalmi egyeztetésére", véleményezésére adott határidő pedig már március 14-én, 16 óra 30 perckor lejár.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A módosítást a 2017. március 16-án vagy azt követően indult cégbejegyzési eljárásokban lehet alkalmazni, az esetlegesen már befizetett közzétételi költségtérítés visszatéríthető.

Eddig csak az egyszerűsített cégeljárás keretében volt ingyenes a cég bejegyzésének közzététele a Cégközlönyben. A hatályos jogszabály szerint a cég bejegyzésére irányuló kérelem esetén 5000 forint, változás bejegyzésénél 3000 forint a költségtérítés összege.