Az egyetem az Országgyűlés tavaly decemberi döntése értelmében július 1-jével jön létre, a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával, Pallasz Athéné néven.

Az új egyetem kampusza a tervek szerint 2017 szeptemberére készülne el. Ez a város eddigi legnagyobb, 15 milliárd forintos felsőoktatási projektje. E beruházás lebonyolítására hozták létre az alapítványok tavaly november közepén 12 milliárd forintos alaptőkével a KEDO-t. Azt követően, hogy egyikük, a Kecskeméten bejegyzett Pallas Athéné Domus Mentis - mely kuratóriumának Matolcsy György jegybankelnök is a tagja - júliusban megvásárolta a kecskeméti kórház Izsák utcai részlegét, majd a birtokba vételt követően lebontatta az ott lévő 22 épületet. Az egyetemi városrészhez tartozik majd egy 60-80 férőhelyes új kollégium is, ami a Szauna Hotel átalakításával jön létre.

A KEDO az építési engedélyben lévő kertészeti szakvélemény alapján vágatta ki a 848 darab fát, majd értékesítette azokat - mondta a lapnak Csuhai Viktória, az alapítványok kommunikációs munkatársa. Ehhez tevékenységi körébe fel kellett vennie az erdészeti és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységet, a fakitermelést, valamint az építési terület előkészítését. Erre idén április 22-én kerített sort, s a bővítést a cégbíróság május 4-én jegyezte be.

Pontosítás érkezett

A KEDO Zrt. nem db fát vágott ki, ennyi nincs is a területen. Csak a megépítésre kerülő épületek helyén található fákat vágattuk ki a terület pontos kitűzetése után, mert azok helyén épületek lesznek, pontosan 132 darab fa került kitermelésre - közölte lapunkkal Csuhai. A beruházás befejezésekor 848 fát telepítenek majd.