Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány napja még három piros felkiáltójel kíséretében hívta fel nem fizető tagjai figyelmét a Horizont Magánnyugdíjpénztár a Facebook-oldalán arra, hogy március 31-ig rendezni kellene az idei éves tagdíjat annak érdekében, hogy biztonságosan elkerüljék a végelszámolás.

Március 27-én a pénztár a honlapján már örömmel közölte: megvan a 70 százalék. Ez azt jelenti, hogy újabb egy éven át nyugodtan aludhatnak azok a tagok, akik esetleg a pénztár miatt aggódtak. A magánkasszáknak ugyanis legalább 70 százalékos rendszeres tagdíjfizetői arányt kell elérniük ahhoz, hogy elkerüljék a végelszámolást.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta nézi a tagdíjfizetési arányt, azt vizsgálja, a megelőző hat hónapban átlagosan mekkora volt ez a ráta. Ha két egymást követő hónapban 70 százalék alá csúszik, akkor elrendeli az intézmény végelszámolását. A másik három megmaradt magánnyugdíjpénztárnál is minden rendben van. A Budapest már az év elejére összehozta a 70 százalékot, az MKB és a Szövetség is hónapról hónapra hozza az elvárt szintet.

A Horizont - a többi magánkasszához hasonlóan - működési célú adományt is kér a tagoktól, a minimális, évi 2400 forintos tagdíjból elvonható összeg ugyanis nem elég a költségek finanszírozására. A működési célú adomány mértéke 9600 forint erre az évre, a 36 ezres tagság 58 százaléka ezt is befizette, vagyis bő 200 millió forintja van már a pénztárnak az idei kiadások fedezésére.