Mintegy tízezer ember volt kedden már a Szigeten, a szervezők pedig látogatócsúcsra, több mint félmillió emberre számítanak.Az előzetes jegyeladások alapján várhatóan több mint 120 ezer külföldi fog szórakozni a Szigeten, de hosszú évek után először a magyarok után nem a hollandok lesznek a legtöbben, 15 ezren, hanem az angolok, mintegy 20 ezren.

Összesen hatszáz program közül lehet választani - mondta el Kádár Tamás főszervező a keddi sajtóbejáráson az MTI összefoglalója szerint. Hozzátette: a 120 ezer külföldivel a Sziget Magyarország legjelentősebb turisztikai eseménye.

Az immár 26. Sziget augusztus 8-tól 15-ig tart. A húzónevek között van

  • Lana Del Rey,
  • Kendrick Lamar,
  • a Gorillaz,
  • a Mumford and Sons,
  • Dua Lipa,
  • Kygo,
  • az Arctic Monkeys,
  • Liam Gallagher
  • és Shawn Mendes.

Kádár Tamás kiemelte: idén a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek.

A Nagyszínpad előtt mintegy 60 ezren tudnak egyszerre szórakozni, csaknem 15 ezren férnek el a MasterCard Színpad by A38 sátorban, tizenegyezren a Bacardi Arénában. A Szigetre életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, illetve az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

Benis Dániel műszaki igazgató kiemelte a sajtóbejáráson, hogy a Szigeten működő egészségügyi ellátóközpont munkáját mintegy tíz mentőautó, hatszáz fős bázis, 40-45 orvos is segíti. Összességében a Szigeten több mint ezer az önkéntes dolgozók száma. A Sziget biztonságát 1200 őr védi és háromszáz tűzoltó dolgozik. Az MTI-nek Kádár Tamás főszervező elmondta, hogy a Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. "Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben négy helyszínen voltunk, de öt helyen helyezünk el állandó mérőállomást, a kerületekkel és a fővárossal egyeztetve. A lakosok maguk is jelezhetik egy adott telefonszámon, ha úgy érzik, túl hangos a fesztivál és a csapatunk kiszáll, mér, ha szükséges, halkítunk".

A címlapkép illusztráció, a 2017-es Sziget Fesztiválon készült.