Tavalyhoz képest kétszeres növekedést mutat a határidőre kifizetett számlák arányának javulása Magyarországon, a Bisnode 2018 harmadik negyedéves adatai alapján. Ez az érték a 2017 októberi 64,88-ról idénre 67,86 százalékra nőtt, vagyis jócskán felülmúlta a tavaly megfigyelt 1,44 százalékos javulást.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy négy százalékkal emelkedett az átlagos késedelem (14,8 napról 15,3 napra), amiben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt is csökkentették a megbízók: 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap - közölte a cég.

A fizetési határidőkben csupán három ágazatban - mezőgazdaság, textilipar; szállítás-raktározás - volt csekély növekedés, az iparágak nagy többségében ez csökkent, a legnagyobb mértékben (6 nappal) a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásával foglalkozó cégeknél. A leghosszabb határidőt továbbra is a számítógép,  elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozások kapják, a 41 napos érték az utóbbi egy évben nem változott.

Idén nem javult a fizetési késedelem mértéke. A fizetésre kötelezett cégek idén átlagosan 15,53 napot késtek a fizetéssel, ami 4,6 százalékkal magasabb, mint tavaly októberben. A lejárat után rendezett számlák nagy többségét ugyanakkor 60 napon belül rendezik a társaságok.

A gazdasági ágazatok közül a leginkább késők az oktatási ágazatban működő cégek voltak, amelyek átlagosan 33 napos késéssel rendezték a számláikat, a második helyen a pénzügyi, biztosítási területen aktív cégek állnak átlagosan 32 napos késéssel, a harmadik helyre pedig 24 napos késéssel az ingatlanügyletek kerültek.