Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss bejelentés szerint szakszervezetek és a Tesco képviselői sikeresen megállapodtak együttműködésük következő lépéseiben. Az egyeztetésen sikerült közösen megoldást találni a munkavállalókat érő terhelés kiegyensúlyozottabb elosztására, a bérek emelésére és a hatékonyabb toborzási stratégia kialakítására is.

Eszerint a Tesco 2017. szeptember elsejétől - visszamenőleg - a havi bérminimumot bruttó 179 ezer forintra emeli. Ettől az időponttól kezdve minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191 ezer forint (bruttó munkabér + cafeteria) lesz; ez kiegészülhet pótlékokkal és egyéb bérkiegészítéssel. Például egy budapesti zöldség árufeltöltő bére jellemzően több mint bruttó 220 ezer forint.

A Tesco és a szakszervezetek áttekintették a munkatársak leterheltségével összefüggő kérdéseket is. Megállapodás született arról, hogy a vállalat egészét tekintve mely területeken kerül sor több száz fő felvételére, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése. A cég ezzel párhuzamosan extra összeggel növeli a toborzásra szánt marketingbüdzsét, hogy a korábbinál hatékonyabb kommunikációs csatornákat tudjon használni.

A megállapodás jól jelzi, merre visz a jövőben a közös utunk. Továbbra is hiszünk a párbeszédben és bízunk benne, hogy a szakszervezetek a Tesco munkavállalók képviseletében a jövőben is valódi partnerként működnek velünk együtt - foglalta össze Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. ügyvezető igazgatója.

A Tesco a most bejelentett, idei negyedik béremeléssel együtt, az elmúlt 2 évben már közel 9 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Emellett az áruházlánc 2017 első félévében több mint 150 millió forintot fektetett be 1642 kolléga okj-s képzésébe. A tavaszi szemeszterben a vállalat több mint 300 diák és 742 felnőtt számára biztosított szakmai képzést.

A szakszervezetek az egyeztetésen megerősítették, hogy a sztrájktárgyalások lezárultak, a sztrájkkövetelésekről a felek megállapodtak. A sztrájkbizottságok működésüket befejezték.

Azzal a tudattal álltunk fel a tárgyalóasztaltól, hogy a konstruktív egyeztetésnek ebben a formában igenis van értelme. Hiszünk benne, hogy ugyanezt elmondhatjuk majd a 2018-ra vonatkozó bértárgyalások lezárása után is - mondta Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezet vezetője.

A munkavállalók egész éves őszinte állhatatos kiállása és egymásért érzett szolidaritása meghozta azt az eredményt, hogy a vállalat végül harmadik alkalommal is megváltoztatta az idei béremelésre vonatkozó szándékait  - mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.