A Magyarországon megtelepedett multinacionális cégeknek alapvetően a stabilitás fontos, ezért nem voltak igazán érdekeltek egy esetleges kormányváltásban.

A kétharmados többség azonban olyan hatalmat adott a kormánynak, amely már rengeteg bizonytalansággal jár. Nem tudhatják a vállalatok, hogy mikor módosít a kabinet olyan sarkalatos törvényeket, amelyek nem csak egyes vállalatokat tehetnek tönkre, vagy csökkenthetik a nyereségességüket, de egész szektorok működését befolyásolhatják. Elég csak az ágazati különadókra (pénzügyi-, energetikai szektor, reklámpiac), az azóta már visszavont vasárnapi zárva tartásra, a dohány-kiskereskedelem újraosztására gondolni.

A portál szerint ezek a különadók nem múlnak el nyomtalanul. A KSH adatai alapján az is jól látszik, hogy a különadóval leginkább érintett, külföldi tulajdonban lévő vállalatok milyen nagy mértékben fogták vissza beruházásaikat, nagyrészt 2011, tehát a különadók bevezetése után. A különadók és a kormány ad hoc jellegű döntéshozatali mechanizmusai miatt a külföldi cégek többsége megelégedett volna a Fidesz abszolút többségével.

A termelő szektorban tevékenykedő multinacionális vállalatok - autógyártók és beszállítók, illetve egyéb feldolgozóipari üzemek - vezetői viszont egyáltalán nem aggódnak a kormánypártok kétharmados győzelme miatt. Eddig sem nyúltak hozzájuk, sőt, sokkal több támogatást kaptak a Fidesztől, mint a korábban regnáló szocialista kabinetektől.

Voltak olyan vélemények is, amelyek szerint egy nyolc éve regnáló kormányzás után egy koalíciós partner tett volna igazán jót az országnak. Ebben az esetben is a Fidesz vezette volna a kormányt, de visszaállhatott volna a gazdasági élet szereplőinek is fontos fékek és ellensúlyok rendszere - például a bíróságok függetlensége.

Ezért sok múlik azon, hogy a kormány mennyire lesz mértéktartó. A kétharmados felhatalmazás birtokában semmi sem kényszeríti kompromisszumra. Emiatt a vállalatok is óvatosak, amit jól tükröz, hogy a G7-nek nyilatkozók közül, az anonimitás mellett sokan még azt is kérték, hogy az ágazatot se írják le.