Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány úgy döntött, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. kötelező tőkejuttatásának határidejét 2019. január 31-re módosítja. Ezzel fellélegezhetnek azok az önkormányzatok, amelyeknek részesedésük van a cégben, de a tőkeemelést nem tudják - és eddig sem tudták - kigazdálkodni.

Az ügy előzménye, hogy 10 éve még a szocialista kormányzat ingyen átadta részesedését a cégben az érintett önkormányzatoknak. Az átadás feltétele az volt, hogy az önkormányzatok a döntés után 576 millióval megemelik a társaság alaptőkéjét, és négy éven belül további 1,4 milliárd forintos tőkejuttatást biztosítanak a tulajdonuk arányában - írja a lap.

A kormányhatározat kimondta, hogy amennyiben a pénzt nem fizetik be, akkor egy összegben ki kell fizetniük az ingyenesen juttatott részvénypakett átadáskori piaci forgalmi értékét.

Az önkormányzatok jelentős része a megadott határidőre nem tudta, vagy nem is akarta volna teljesíteni a ráeső fizetési kötelezettséget. Ugyanakkor arra sem volt esély, hogy a részvények árát kifizettethetik velük. 2012 őszén a kormány emiatt öt év haladékot adott a tőkeemelésre, de ezért cserébe korlátozta az érintett részvények elidegenítési lehetőségét. A helyzet persze közben sem változott, ezért tavaly októberben újabb haladékot kaptak a települések, a kormány a fizetési kötelezettséget 2018. március 31-ére halasztotta. Ezt a határidőt tolták ki most.

A portál szerint esély van arra, hogy a jelenlegi kormány "visszavásárolná magát" a cégbe, aztán esetleg magánszemélyeknek játszaná át azt.

A kép forrása: Szász Péter/Napi.hu.