Az elmúlt évek leglátogatottabb hazai Forma-1-es futamát rendezhetik a hét végén. A 33. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt jóval több, mint 200 ezer néző látogathat ki a Hungaroringre - mondta a lapnak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Abban bíznak, hogy ez a szám akár 210-220 ezerre is nőhet, elvégre a 2016-os 176 ezres nézőszám után tavaly 199 ezren szurkoltak a helyszínen. A reménykedés alapja, hogy idén 10 százalékkal jobbak az előzetes jegyértékesítési adatok. A leginkább holland, brit és német szurkolókra számítanak.

A Hungaroring Sport Zrt. tavaly 5,8 milliárd forintos forgalom mellett 39 milliós nyereséggel zárta az évet. A társaság bevételeinek több mint háromnegyede a Magyar Nagydíjhoz köthető. Idén ez még nem jelenti a nyereség növekedését, mert a költségek is megugrottak.

Gyulay azt ígéri, hogy ebben az évben: a mobillelátókat építettek a futamra, illetve meghosszabbították a törmelékfogó kerítést. A korábbi évekhez képest változás, hogy nagyobb területen és több programmal várja az érdeklődőket a szurkolói zóna. De lesz kerékcsereversen és e-sport program is.

A futamra érkező szurkolók könnyen elkölthetnek 300-400 eurót is a magyarországi tartózkodásuk során, a sportesemény legfőbb hozadéka azonban nem a közvetlen idegenforgalmi bevétel, hanem az országimázs - magyarázta Szabados Gábor sportközgazdász. A július végi lebonyolítás, így a turisták többsége nem három-négy napra, hanem egy egész hétre érkezik, ez pedig tetemes pluszbevételt generál az éttermeknek, szállodáknak.

A sok idelátogató miatt nehezebb lesz a közlekedés Mogyoród környékén, a rendőrség is intenzíven jelen lesz a környék útjain.

A fotó forrása: Johannes Eisele/AFP.