Hat hónapon belül, 2019. július 1-én elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, ami alapjaiban változtatja meg a fizetési szokásainkat - fogalmazott a Giro Zrt.

Az új fizetési rendszerben a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is lehet indítani, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát. Fontos újdonság a sárga csekk alternatívájaként is emlegetett fizetési kérelem szolgáltatás, melynek teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához kötött.

A Giro Zrt. 2017-ben indított el az azonnali fizetési rendszert megvalósító projektet.

Az azonnali átutalási háttérrendszernek már neve is van: GiroInstatnak hívják. Ez utal arra, hogy a komplett rendszert az MNB tulajdonában lévő, a pénzforgalmi szolgáltatásokat a bankok között menedzselő Giro Zrt. hozta létre - írta korábban a Napi.hu.

Az azonnali átutalások díjára a jegybank nem vezet be hatósági tarifákat, a bankok döntik el, mennyit kérnek érte. Ugyanakkor az MNB határozott elvárása, hogy olyan díjakat rendeljenek az azonnali átutaláshoz a bankok, amellyel széles körben és gyorsan elterjedhet ez a lehetőség. (A jegybank azt szeretné, ha bankok eltörölnék az átutalásokra felszámolt tranzakciós díjakat.)

Arról, hogy miért éppen 10 millió forint lesz az azonnali átutalás plafonja és miért szeretné eltörölni a jegybank az átutalásoknak felszámított tranzakciós díjakat ebben a cikkünkben olvashat részletesen.