Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alábbiakban az FxPro elemzését teljes terjedelmében közöljük.

"Nagy örömmel fogadták a lakástulajdonosok, hogy a magyar parlament a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett szavazott, így az érintettek az áprilisi határidő helyett július 1-ig kapnak haladékot. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik az elmúlt években svájci frankban vettek fel hiteleket, a svájci valuta 2008 óta tartó értéknövekedése ugyanis jelentősen megnövelte a jelzáloghitelesek havi törlesztőrészleteit - áll az FxPro elemzésében.

Persze azzal érvelhetnénk, hogy a moratórium meghosszabbítása - mind a jelzálogosok, mind pedig a bankok esetében - csak az elkerülhetetlent késlelteti. Az utóbbiak hitelállománya jelentősen romlott az elmúlt évek során, miután a befagyott háztartási hitelek aránya 10 százalék fölé emelkedett. A bankok céges hitelportfóliója sem áll jobban; a 2010. szeptember végi (legfrissebb rendelkezésre álló) adatok alapján 12 százalék fölé emelkedett a bedőlt hitelek aránya. Mivel ezeket az adatokat a Magyar Nemzeti Bank publikálta, így elképzelhető, hogy mind a céges, mind pedig a háztartási állománynál nagyobb ez az arány.

Bár a magyar bankok számos intézkedést hoztak portfólióik rendezésére, mégis úgy tűnik, hogy ennél jóval többre lesz szükség. A jelzáloghitelek nagy részének hitel/érték aránya közben 100 százalék fölé emelkedett, miután a lakáshitelek forintértéke (elsősorban az erősebb svájci frank miatt) jelentősen megnőtt, az ingatlanárak pedig folyamatosan csökkennek. A háztartási szektor igencsak megszenvedte ezt az időszakot. A szomszédos országokhoz képest erősen visszaesett a magyar fogyasztás, ugyanis a háztartási jövedelmeknek sokkal nagyobb része ment rá az erősebb svájci frankban jegyzett hitelek törlesztésére.

Az érintett jelzáloghitelesek némi haladékot kaptak az elmúlt negyedévek során. A moratórium így ideiglenesen megkímélte a leginkább eladósodottakat, a tavalyi év közepe óta pedig a forint is stabilizálódott a svájci frankkal szemben. Az Orbán-kormány tisztában van azzal, hogy a frankhitel-törlesztések elnyúlása súlyos következményekkel jár, konkrétan a háztartásokra és általánosságban a gazdaságra nézve. Így aztán örvendetes fejlemény, hogy a - jelzálog-tulajdonosok, a kormány és a bankok közti - terhek megosztása érdekében jelenleg egyeztetések folynak a bankok és a kormány között.

 

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlattételt, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakció ajánlatát, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe se az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, vagy teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslat, előrejelzés, vagy egyéb információ alapján eszközölt. Ez a szöveg nem a befektetési kutatás függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a befektetési kutatás terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek. Mindennemű véleménynyilvánítás előzetes értesítés nélkül módosítható. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű és nem minden esetben tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorisítható illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A Forex és a CFD tőkeáttétes termékek, melyek nagy kockázattal járnak és nem alkalmasak minden befektető számára. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07)"