Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei és a jövő évi költségvetésben a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadások az e körbe tartozó társaságok tőkeemelése jogcímmel egészülnek ki a november 28-ra datált kormányhatározat szerint.

A kormányhatározat végrehajtásáért a nemzetgazdasági miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter felelős. Az idei költségvetésben a változtatásokat azonnal végre kell hajtani, a 2017. éviben január 1. a határidő.

Az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre. A kormány több mint 2 milliárd forintért vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. A kormány Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánja létrehozni.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációjáig Európa legrégibb állami birtoka volt. A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele 2015-ben mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 541 millió forintot tett ki tavaly az előző évi 1,721 milliárd forint után. A mérleg szerint mintegy 1 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 2015 végén 4,1 milliárd forintot tett ki.