Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2019-es esztendő ismét az építőipar és ingatlanpiac éve volt. Az építőipar és ingatlanpiaci területen dolgozó szakemberek kezdőbére bruttó félmillió forint körül mozog, míg egy tapasztalt, vezető beosztású szakember akár bruttó másfél - kétmillió forintot is elkérhet.

Az építőipar mellett a mérnöki terület volt fókuszban, az autóiparban tapasztalható lassulás miatt. E területen csökkent a toborzás mértéke is, viszont a bérek emelkedése az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra sem állt le.

Idén egyértelműen Kelet-Magyarországé volt a rivaldafény az újonnan megnyíló fejlesztési központok, illetve az új beruházások és bővítések terén. Ebből adódóan a bérek is ebben a régióban mutattak nagyobb változást. A legfőbb változás a bérnövekedés eloszlásában mutatkozik. A junior bérek minimálisan növekedtek a tapasztalattal nem rendelkező jelöltek esetében, viszont erősen növekedtek a tanulmányaik mellett dolgozók körében. A szeniorok bére tovább nőtt, főleg a speciális tudással rendelkező vagy szakmai támogatásra képes jelölteknél. Még fontosabb kérdéssé vált a bér mellett a tervezhető karrierút, és a vállalat reakcióideje a változásokra. A kezdőfizetések jellemzően bruttó 475-500 ezer forint között mozogtak, 5 év tapasztalattal pedig ennek már csaknem a duplája, bruttó 750 ezer-1,1 millió forint volt az átlag.

Az IT-s bérek növekedése 2019-ben sem állt meg, mivel a piac továbbra sem rendelkezik elegendő, jól képzett szakemberrel. A legkeresettebb szakemberek még mindig a szoftverfejlesztők, de jelentősen megnőtt a kereslet a Data Scientist, Machine Learning és Devops mérnökök iránt is. Az IT-ban a versenyképes fizetési csomag fogalma is megváltozott, míg az elmúlt években csak a top cégek tudtak akár 20-25 százalékkal magasabb béreket adni, mint a piaci átlag, addig mára egyre több vállalat nyújt kimagasló kompenzációs csomagot. Akár 200-300 ezer forintos eltérés is lehet két hasonló munkatapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő bérében, attól függően, hogy hol dolgoznak - olvasható a Hays Hungary bérfelmérésében.