A Növekedési Hitelprogram egy jó időszakban kidolgozott és alkalmazott termék volt, de úgy tűnik, hogy azok a kamatszintek, amelyeken ma a magyar bankok hiteleznek, már vonzók a magyar vállalatoknak - mondta az InfoRádiónak Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint nagyon kedvező hitelfelvételi lehetőség volt, sokan előre is hozták a hiteligényüket, de ma már a piaci hitelprogram is jól fut, az OTP 25 milliárd forint kihelyezését vállalta, és 30 milliárdot teljesített.

"Aki a mai kamatszinten nem tud hitelt felvenni, annak nem is érdemes a termelést folytatnia. Egy olyan vállalkozónak, akinek megfelelő piacai vannak, és költséghatékonyan termel, nagyon könnyen megtérülő lehet a hitelfelvétel" - mondta Csányi Sándor.  A bankvezető szerint az idén lejáró árfolyamgátas hitelszerződések nem okoznak majd gondot, mert nem akkora az összeg, és nem olyan sok ügyfél, hogy jelentős hatást gyakoroljon.

Csányi Sándor beszélt az április végén megnyíló mohácsi vágóhídjáról is, amelyen már az idén 6-700 ezres vágásszámot terveznek. Szerinte tudják is tartani a tervet, mert a vágások nagy részét a Bonafarm-integrációban részt vevő 150 kisebb-nagyobb vállalkozás segítségével állítják elő, de 70-80 százalékban önellátásra törekednek.

"Az integráció folyamatosan bővül, és azt szeretném, ha nem egy, hanem két műszakban dolgozna majd ez a vágóhíd. Ráadásul van érdeklődés a Mohács környéki területekről, külföldről is hoznának vágást hozzánk" - mondta Csányi Sándor. Alapvető probléma a munkaerőhiány, de a szakember szerint ezt is le tudták küzdeni: "Megoldottuk, de bukunk egymilliárd forintot az eredeti tervekhez képest, ennyivel többe kerül a munkaerőköltség, mert nagyon nagy hiány van a hentesekből és a húsipari szakemberekből."