Hétfőtől, december 8-ától kezdődik a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. betéteseinek kártalanítására szolgáló 20 munkanapos időszak - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteken az MTI-vel. Az OBA maximálisan 30 705 000 forint kártalanítást fizet betétesenként, függetlenül attól, hogy magánszemélyek, vagy vállalkozások.

A közlemény emlékeztet, hogy a Magyar Nemzeti Bank december 5-én visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A betéteseknek nem kell sorban állniuk, a kártalanítással kapcsolatban ugyanis nincsen teendőjük. A kártalanítás kifizetéséről szóló elszámolást a következő napokban postai úton fogják megkapni. Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi.

Postai kifizetési utalvánnyal azon magánszemélyek esetében teljesítik a kifizetést, akiknek a kártalanítási összege nem haladja meg az 1 millió forintot. Az 1-5 millió forint közötti összeget a betétesek OBA Betétbiztosítási Kártyával kaphatják meg. Ötmillió forint felett a magánszemélyek az általuk kiválasztott OTP bankfiókban rendelkezhetnek a kifizetésről. A betétesek névre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy mikortól juthatnak hozzá az OTP Bank készpénz kiadó automatáinál (ATM), illetve fiókjaiban, vagy a postahivatalokban található POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez.

A jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően összeghatártól függetlenül - az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

Az OBA hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a Széchenyi Kereskedelmi Bank fiókjaiban és honlapján, az OBA honlapján, továbbá a Magyar Nemzet és a Népszabadság napilapokban lesz látható. Az érdeklődők a pénteki naptól hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát egy kedvezményes tarifájú számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll - olvasható a tájékoztatásban.