Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzletember tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank (NHB) fő profilja a jegybankos pénz kedvezményes hitelként történő kihelyezése különböző vállalkozásokhoz. Szemerey Tamás a lapnak elismerte, hogy a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványának, illetve több hozzájuk kötődő cégnek a pénzét is részben ők kezelik. Ám az NHB-n kívül még legalább négy bankot említett az alapítványi vagyon kezelésével összefüggésben, s tudomása szerint a legkevesebb tőke náluk forog, ezért ebben semmi kivetnivalót nem lát. A kezelt összeget a banktitokra hivatkozva nem árulta el.

A felvetésére, miszerint a Kecskeméti Duális Oktatás nevű alapítványi cég 12 milliárdos alaptőkéje is járt az NHB számláján, Szemerey annyit mondott: az, hogy járt, nem azt jelenti, hogy jelenleg is ott van.

Ennek a társaságnak a vezérigazgatója, Szemerey Szabolcs a kecskeméti polgármester férje, így felmerül a gyanú, hogy a bankválasztás és a rokoni kapcsolat között összefüggés van. Az üzletember ennek nem tulajdonít túlzott jelentőséget ennek, mivel szerinte a bank kiválasztása egyfajta bizalmat követel. Hozzátette: Szemerey Szabolcs csak az ő rokona.

Azt is elmondta, hogy az MNB-s pénzekből sok cégnek nyújtanak hiteleket: hetvennyolc nhp-s ügyfelük volt, huszonegymilliárd forintot helyeztek ki. A nagy piaci szereplőkkel ellentétben ők szívesen hiteleznek 2,5 százalékkal, s szerinte azért tudnak sikeresek lenni, mert kicsik és hatékonyak. Kifejtette, hogy Matolcsy Ádám - Matolcsy György fia - és a Szemerey család kevesebb mint öt százalékát kapták az általunk kihelyezett pénzeknek.

A bank felügyelőbizottságában helyet kapott Szemerey Bertalan, aki a testvére fia, ám nem gondolja, hogy csak azért, mert valaki a Matolcsy vagy Szemerey nevet viseli, ne kaphatna hitelt a növekedési hitelprogram részeként vagy ne vállalhatna szakmai munkát a szabályok betartásával.

Nézzék csak a teljesítményt!

Legjelentősebb vállalkozása a BanKonzult Kft. a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával és magával az MNB-vel is szerződéses viszonyban van. Szemerey Tamás elmondta: globális trendelemzéseket készítenek, amelyekért az alapítványok és a jegybank évente összesen hatvanmillió forintot fizet. Úgy látja: az elemzés egy termék, s akárcsak a Windowsért mindenkinek fizetnie kell értük.

Arra a felvetésre, hogy az egyik szóban forgó jegybankos alapítványnak éppen a felesége Szemerey Gabriella az igazgatója, s emellett több alapítványi cégben is felbukkan, azt válaszolta: emögött nem a rokoni kapcsolatokat kell nézni, hanem az általa nyújtott szakmai teljesítményt.

A lap utalt arra, hogy a New Wave Media és a New Wave Production nevű cégek: a VS.hu-t, illetve az Origo.hu-t kiadó kft.-k sajtóhírek szerint Szemerey Tamás érdekeltségébe tartoznak, ám az üzletembe tagadta, hogy valaha is tulajdonos lett volna. A BanKonzult csak mint tanácsadó cég vett részt a VS.hu finanszírozásában, ezért szerepelt az alapításkor született iratokon a társaság neve.S bár Kerényi György, a VS.hu azóta távozott főszerkesztője nemrégiben közölte, hogy mint tulajdonossal egyeztetett Szemereyvel a portál ügyeit illetően, az üzletember ezt az állítást is tagadta. Azt azonban elismerte, hogy bankja a növekedési hitelprogram részeként jelentős hiteleket nyújtott Száraz István érdekeltségeinek.

Szemerey Tamás 15,8 milliárd forintos vagyonával Magyarország 50. legvagyonosabb embere, a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016 kiadvány szerint.