Tavaly majdnem 600 ezer magyar járt Horvátországban, 8 százalékkal több, mint tavalyelőtt, az idén még többen készülnek oda. Splitig az autópálya díja oda-vissza több mint 21 ezer forintba kerül, a múlt szombaton 10 százalékkal drágult a sztrádahasználat - hívta fel a figyelmet az RTL Híradója. A harmadik éve már, hogy a nyári szezonban megemelik autópályadíjat.

A benzin ára viszont meglepetésként érheti a magyarokat Horvátországban, ugyanis a literenkénti átlagár 445 forint, ötödével drágább mint Magyarországon. A gázolaj is drágább, literenként 423 forint.

Hasonló árakkal számolhat az, aki Szlovéniába indul. Erdélyben is tizedével többet kérnek az üzemanyagokért, mint nálunk. A legkiugróbb üzemanyagárak Olaszországban vannak, a benzinár már 530 forint felett van, s a gázolaj átlagára is 500 forint/liter körül alakul. Jobban járhatnak, akik dízeles autóval Ausztriába utaznak, ott jelenleg 362 forint a gázolaj literenkénti átlagára, 6 százalékkal olcsóbb mint nálunk.

Többet kell fizetni az éttermekben is

A forint most valamennyivel erősebb, mint tavaly ilyenkor a kunához és az euróhoz képest, mégis drágább ugyanaz a nyaralás, mint egy éve, az infláció miatt. Horvátországban nagyjából 3 százalékkal drágult a vendéglátás tavalyhoz képest - számolt be a híradó.

A felmérések azt mutatják, hogy emberek próbálják 100 ezer forint alá levinni az egy főre eső nyaralási költséget.