Arról egyelőre nincs információnk, hogy hova kerül az új gyár, de Magyarország nagyon jó pozícióban van. Itt már jelen vagyunk, sőt több mint tíz éve itt van az európai ellátóközpontunk. Ha az európai üzletünk bővül, abban Magyarország mindenképpen fontos szerepet fog betölteni - magyarázta a lapnak a cégvezető.

Elmondta, hogy miután az Egyesült Államok feketelistára tette a céget, az ottani tevékenységeiket, üzletüket, a kutatás-fejlesztést Kanadába költöztetik, egyes tevékenységeiket pedig Európába hozzák, ahol a befektetéseik amúgy is meredeken emelkedtek az elmúlt években. Az üzem többek közt telekommunikációs vezetékes és mobilhálózatokhoz gyártana eszközöket.

Az európai országokra jelentős nyomást gyakorol az Egyesült Államok, hogy ne engedjék részt venni a Huaweit az 5G-s telekommunikációs hálózataik kiépítésében. Vu Pi-csiang szerint a társaság a legtöbb európai országgal jól tud együttműködni, kevesen hallgatnak ezen a téren az amerikaiakra. Több helyen már elindították a szolgáltatást a helyi partnereikkel. Kiváló az együttműködés például az Egyesült Királysággal, Németországgal és Franciaországgal, vagy Közép-Európában Magyarországgal, Ausztriával, Szlovákiával. A héten épp a német Telefonica 5G-s hálózatépítésének a felét nyerték el.

Az Egyesült Államoknak pedig nincs bizonyítéka a Huawei ellen felhozott vádak alátámasztására. Európával kapcsolatban bizakodóak, nagyon nyitott és fair piacokról van szó. A kiberbiztonságot a legtöbb országban elsősorban technológiai és nem politikai ügynek tekintik. Az Egyesült Királyságban, Brüsszelben és Németországban például külön kiberbiztonsági átláthatósági központokat hozott létre a cég, itt bárki betekinthet a forráskódjaikba, tesztelhet. Ezzel épp az a cél, hogy az ügyfelek vagy akár a kormányok is ellenőrizhessék, hogy nincs szó semmilyen hátsó kapuról, szándékosan beépített kiberbiztonsági résről. Úgy vélem, nem lesz nehéz erről meggyőzni a kormányokat - mondta az ügyvezető igazgató.