Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet december 22-én lépett hatályba, a rendelkezéseit a folyamatban lévő építési és használatbavételi engedélyezési eljárásokban is alkalmazni kell.

A Napi.hu szeptemberben ismertette a REKK közleményét, amely szerint a kormány olyan méretékben szigorította meg az új szélerőművek létesítésre vonatkozó szabályokkal, amellyel gyakorlatilag kizárja új szélkerekek építését, telepítését Magyarországon. Az új szabályok szerint szélerőmű lakott település 12 kilométeres körzetében a jövőben nem létesíthető.

Nincs ilyen terület

Magyarországon gyakorlatilag a Kisalföldön áll rendelkezésre az a szélmennyiség, ahol érdemes lehet erőműveket építeni, ám itt a településszerkezet olyan sűrű, hogy nem találni olyan területet, amely megfelelne 12 kilométeres szabálynak. Az Energiaklub ugyanezt a mérést végezte el térinformatikai szoftver segítségével, ők is igazolták, hogy nincs Magyarországon olyan terület, ami megfelel ennek a feltételnek.

A REKK megállapítása szerint a műszaki paramétereken is jelentősen szigorított a kormány, aminek következtében a piacon elérhető 208 turbinából mindössze kilenc felel meg a kormány által támasztott új követelményeknek. Külön érdekesség, hogy a kormány 2 megawattban korlátozta a turbinák teljesítményét - miközben ez az érték ma már a tervezési küszöb alja. A REKK szerint nem világos mi a kormány célja - néhány periférikus gyártó helyzetbe hozása vagy a szélerőművek telepítésnek ellehetetlenítése.

Bojkottról nincs szó

Októberben Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyilatkozott ebben az ügyben a Népszabadságnak, kimondva azt, hogy a kormány úgy látja, a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben (a cikket a Napi.hu is ismertette). Csepreghy azt mondta, a kormány az energiaellátás megtervezésekor számít a megújuló energiaforrásokra, növelné is a részesedésüket, tehát nem bojkottról van szó. Mint mondta, szélerőműveket ott érdemes építeni, ahol a szélviszonyok lehetővé teszik sok szélkerék egy tömbben való telepítését, Magyarországon ilyen hely alig akad. Az ország területének hét százalékán van elegendő szélenergia-potenciál, egyetlen erőműnek másfél négyzetkilométer a területigénye.

Jelezte, a szélre jellemzően délután és este lehet számítani, olyankor, amikor az áramigény eleve alacsony, vagyis a napenergia és a geotermia sokkal előnyösebb. Arra a kérdésre, hogy miért nem engedik legalább a magánbefektetőknek a telepítést, Csepreghy azt válaszolta, a szélerőműpark fejlesztése olyan járulékos beruházásokat tenne szükségessé, amelyek mindent összevéve már nem tennék kifizetődővé a bővítést.

Világos energiastratégiánk van, amelynek szempontrendszere szerint a szél nem optimális, a napenergia sokkal előnyösebb.

A szóban forgó törvényt Áder János köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek, de az újra csak elfogadta, és kedden már hatályba is lépett. A villamosenergia törvénynek ez a módosítása hatalmazta fel a kormányt a tiltó rendelet kiadására.