Az integráció konszolidált adózás előtti eredménye 3,312 milliárd forintot tett ki. Az üzleti aktivitás növelésének eredményeként az új hitelek folyósítása terén mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben nőtt az integráció piaci részesedése. A 2015-ös beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézeti csoport mérlegfőösszege 2398 milliárd forintra emelkedett a csatlakozó FHB-csoport állományi tételeinek bevonása következtében, amivel az integráció a magyarországi bankszektor egyik legnagyobb szereplőjévé vált.

A takarékszövetkezeti szektorban 2015-ben fontos fejlesztések valósultak meg, amelyek nagymértékben hozzájárultak az eredményekhez - olvasható a Takarékbank által kiadott közleményben.

Tavaly létrejött Magyarország legnagyobb értékpapír-forgalmazói hálózata, amelynek következtében az integráció tagjai által vezetett értékpapírszámlák száma megháromszorozódott, a lakosság és a vállalkozói ügyfélkör számára értékesített befektetésijegy-állomány piaci értéken több mint 25 milliárd forinttal növekedett, míg az állampapír-állomány több mint 130 milliárd forintos bővülést ért el névértéken.

A takarékok az új hitelek folyósítása terén növelni tudták piaci részesedésüket, az új lakossági hitelfolyósítások volumene közel 50 százalékkal nőtt a 2014-eshez képest, köszönhetően többek közt a szövetkezeti hitelintézeti szektor aktív részvételének a devizahitelek kiváltásában, amelyben a takarékok piaci részesedése meghaladta a 30 százalékot.

Az integráció tovább erősítette a piaci pozícióját a kis- és közepes vállalatok (kkv) hitelezése terén: a szövetkezeti hitelintézetek és a Takarékbank több mint 170 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak a kkv-ügyfelek számára 2015-ben. Az eredményeket támogatta, hogy 2015-ben bővült az integráció által a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kínált hiteltermékek köre, illetve a bővülést az MNB Növekedési Hitelprogramjában (nhp) való aktív részvétel is elősegítette - derül ki a közleményből.

Május 26-án tartotta éves közgyűlését a takarékszövetkezeti szektor intézményvédelmi feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). A közgyűlésen a szervezet tagjai - 87 szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. - elfogadták az SZHISZ 2015-ös beszámolóját, egyben megállapították: a szektorban létrejött garanciaközösség jelentősen hozzájárult az ügyfelek bizalmának erősítéséhez. A lakossági és vállalkozói ügyfelek a tavalyi évben több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek el új megtakarítást a szektorban.

A szektor 2015-ben is megtartotta piacvezető helyét a befogadott hiteligénylések és az átadott Széchenyi Kártyák darabszámának tekintetében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött stratégiai együttműködési megállapodásnak, valamint a termékkör bővítésének eredményeképpen több mint 60 százalékkal bővült a Takarékok Agrár Széchenyi Kártya, valamint kiemelkedően nőtt a "Közvetlen agrártámogatások megelőlegezése" szerződés állománya.

A fő célok

Az integráció fő célkitűzése 2016-ban, hogy akvizíciók tekintetében a szolgáltatások fejlesztésével, a termékkínálat folyamatos bővítésével, az ügyfélkiszolgálási színvonal további javításával jelentős növekedést érjen el, illetve új ügyfelek megszerzése is a fő célok között szerepel.

A takarékszövetkezeti szektor dinamikus portfólióbővítést szeretne elérni a kkv- és nagyvállalati szegmensben egyaránt, ezért a következő időszakban kiemelt figyelmet kap a kkv szektor kiszolgálása különféle pénzügyi eszközökkel: elsősorban az MFB Pontokon elérhető visszatérítendő uniós források és egyéb hitelprogramok közvetítése az egyéni és társas vállalkozások számára, valamint a refinanszírozott és támogatott konstrukciók - például nhp - további értékesítése.

A lakossági szegmensben a fő fókusz a jelzáloghitelek dinamikus értékesítése, valamint a csok és a kapcsolódó hitelek iránti növekvő lakossági igény kiszolgálása. A közlemény szerint a megtakarítások terén a befektetési szolgáltatások iránti kereslet további élénkülése várható, ennek megfelelően elsősorban a befektetési jegyek, a kombinált betéti termékek, illetve az állampapírok értékesítése áll az idei év középpontjában.

A közleményben szereplő integrációs értékesítési adatok azoknak a szövetkezeti hitelintézeteknek az üzleti teljesítményét tartalmazzák, amelyek 2015 egészében az integráció tagjai voltak.