A jegybank adatai szerint a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett számlák száma a korábbi időszakokhoz hasonló, mintegy 10,4 millió darab volt, az elsődlegesen fizetési célra használt forint számlák száma pedig 6,6 millió.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák közel 9 milliós darabszáma alig változott, az első negyedévhez képest 43 ezerrel nőtt.

Tovább emelkedett az érintőkártyák aránya, az első fél év végén már a hazai kártyák mintegy 68 százaléka rendelkezett ezzel a funkcióval.

A 92 ezer fizikai elfogadóhelyen 119 ezer terminál üzemelt, számuk 5 százalékkal nőtt az első negyedévhez viszonyítva, és 79 százalékuk már alkalmas az érintéses fizetések lebonyolítására.

A hazai kibocsátású kártyákkal belföldön 1066 milliárd forint összértékben mintegy 152 millió darab vásárlási tranzakciót bonyolítottak le a kártyatulajdonosok az idén a második negyedévben.

A vásárlási forgalom 86 százaléka történt betéti kártyák használatával mind a tranzakciók darabszámát, mind az értékét tekintve. A betéti kártyás forgalom 27 százalék körül bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva darabszámban és értékben egyaránt, a hitelkártyák esetében 13, illetve 15 százalék volt a növekedés.

Az érintéses fizetések térnyerése is folytatódott, a 99 millió tranzakció összértéke 546 milliárd forint volt a második negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos, illetve 2,1-szeres növekedés.

A korábbi negyedévekhez hasonlóan, 35 százalékot meghaladó mértékben nőtt 2016 második negyedévéhez képest a fizetési kártyákkal lebonyolított internetes vásárlások száma (9,5 millió darab), értéke elérte a 104 milliárd forintot, ami az e-kereskedelem töretlen térnyerését mutatja.

Az MNB közleménye szerint a fizetési kártyás visszaélések száma csökkent 2017 első negyedévében. 7200 ilyen eset volt 224 millió forint értékben a kibocsátói oldalon, az esetek száma 8 százalékkal, az elkövetési érték 17 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában - írja az MTI.

A visszaélések továbbra is leginkább a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő tranzakciókhoz kapcsolódtak, az esetek 72 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz. Elsősorban a határon átnyúló forgalom volt érintett, a darabszámot tekintve 75, az okozott kár értékét tekintve pedig 87 százalékos a nemzetközi forgalomhoz kapcsolódó visszaélések aránya. Az elfogadói oldalon mind a visszaélési esetek száma (984 darab), mind az okozott kár összértéke (49,4 millió forint) emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A pénzügyi intézmények pénzforgalmi szolgáltatásokból származó bevételei megközelítőleg 124 milliárd forintot tettek ki 2017 második negyedévében, amely 6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a jegybank.

Képünk illusztráció, forrás: Mastercard, Shutterstock